Peste 2.400 de cetăţeni străini în evidenţele Serviciului pentru Imigrări Dolj, anul trecut

0
192

Poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Dolj au asigurat, anul trecut, managementul şederii şi rezidenţei pe teritoriul României pentru 2.474 de persoane, dintre care 1.506 din state terţe şi 968 cetăţeni ai Uniunii Europene. Au fost depistaţi 79 de străini în situaţii ilegale şi emise 15 decizii de returnare. Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 300 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 93.100 de lei, conform bilanţului făcut la nivelul unităţii.

Conform analizei efectuate la nivelul unităţii, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al judeţului Dolj, în cursul anului 2017, au asigurat managementul şederii şi rezidenţei, pe raza judeţului, pentru 2.474 de persoane, dintre care 1.506 străini din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Turcia, Siria, Iran, Iordania şi 968 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Spania şi Franţa. Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României, respectiv al judeţului Dolj sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie, angajare în muncă sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost soluţionate 110 invitaţii depuse pentru străini din Algeria, Nigeria, China, India, Iran, Pakistan, Siria şi Irak. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de şedere şi au fost emise 678 de permise de şedere, dintre care 648 pentru şedere temporară şi 30 pentru şedere pe termen lung. Au fost eliberate 260 de certificate de înregistrare şi 11 cărţi de rezidenţă permanentă. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 17 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 14 avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi înalt calificaţi.

Peste 100 de controale pentru combaterea şederii ilegale a străinilor în Dolj

Pe linia combaterii şederii ilegale, pe parcursul anului trecut, au fost organizate 111 acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 79 de străini în situaţii ilegale pe teritoriul judeţului Dolj. Astfel, în 15 cazuri s-au emis decizii de returnare, prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, 10 străini au fost puşi în legalitate, 43 au solicitat azil, iar faţă de alţi 8 au fost dispuse alte măsuri. De asemenea, au fost depistate 7căsătorii de convenienţă, în baza cărora cetăţenii străini din Albania, Ucraina şi Palestina, urmăreau obţinerea unui drept de şedere în România, care, ulterior, le-ar fi facilitat intrarea în alte state europene. În plus, au fost aplicate 300 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 93.100 de lei, pentru nerespectarea prevederilor actelor normative care reglementează regimul străinilor în România. Controlul permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate rămân acţiuni prioritare la nivelul Serviciului pentru Imigrări Dolj, după cum au mai precizat reprezentanţii unităţii.

Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituţiei la adresa www.igi.mai.gov.ro. De asemenea, solicitanţii pot să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a documentelor.