„O şcoală care se respectă, pentru elevi care se respectă” – la 50 de ani de existenţă a Liceului „Traian Vuia”

0
1253

Ieri, la Liceul „Traian Vuia” din Craiova a avut loc o manifestare onorantă, atât pentru instituţia şcolară, cât şi pentru învăţământul  preuniversitar din Dolj: celebrarea a 50 de ani de existenţă a unităţii. Au fost prezenţi foşti absolvenţi , care i-au avut lângă ei pe dascălii din anii de învăţământ, precum şi cei care, în prezent, duc mai departe tradiţia. A fost , de-a lungul anilor , unul dintre modelele de seriozitate în învăţământul doljean, cu rezultate fără număr în performanţă, iar în prezent se depun eforturi pentru readucerea în primele rânduri. A fost dezvelită şi o placă memorială, care, prin ceea ce are scris, nu poate duce decât la trezirea unor sentimente  de nostalgie şi de speranţă.

vuia (1)Înainte de 1990, despre Liceul Industrial nr.1 Craiova, actualul „Traian Vuia”, se vorbea numai la superlativ. Era un model de seriozitate, cu generaţii întregi care reuşeau, apoi, la examenele de admitere în învăţământul superior. , iar cel mai bine poate spune prof. Nicolae Pîrvulescu,  fost director al liceului, posesorul unei memorii formidabile, o adevărată enciclopedie, care îţi poate spune, oricând, ce a făcut fiecare elev pe care l-a avut în clasă,  un cadru didactic care ştia să le insufle, în anii aceia de dinainte de 1990, elevilor să înveţe ceea ce este strict necesar: „Nu vreau să vă reţin foarte mult, dar trebuie să amintesc un lucru: între anii 1975-1983, nu a existat niciun an în care elevii de la secţia de „electrotehnică”, coordonaţi de domnul profesor  Cicerone Ionescu, au obţinut măcar un premiu I la concursurile organizate de Ministerul Construcţiilor de Maşini. Era o dovadă că se învăţa aici. Nu pot dori decât un viitor rodnic, într-o Românie înfloritoare, cu parlamentari şi guvernanţi din ce în ce mai buni”. Despre ceea ce a fost de-a lungul anilor, a vorbit şi prof. Nicolae Cojocaru, fost profesor al liceului: „Am venit, ca tânăr profesor, în 1968, împreună cu mai mulţi colegi. După noi au venit şi alţii, îmi cer scuze dacă nu-i pot aminti pe toţi,   care au dus faima instituţiei:  Nicolae Chiţan, Ştefan Martin, Iamandei Burduşel,  Cicerone Ionescu, Radu Berceanu, Daniel Barbu, Adrian Cernăuţeanu, Aristide Şurlea, Elena Todescu, etc.  (n.r. – poate cea mai bună echipă de cadre didactice din istoria liceului, fără a minimaliza din meritele celor care au venit în anii din urmă.). Atunci, am avut libertatea de a visa şi de a înfăptui visele. Am şi realizat o mare parte dintre ele, fiindcă, ani de zile, am avut clase întregi care au fost admişi la facultate”. Erau anii, când, pe lângă seriozitate, se mai admiteau şi mici giumbuşlucuri, trecute cu vederea de profesori: săritul gardului bisericii vecine, fumatul pe la colţuri sau prin WC-uri (cu plata unei amenzi, de 25 de lei, plătită la casierie, când erai prins de către profesori), chiulul prin Parcul „Poporului”, cum se numea pe atunci, şi încă multe altele.

Aprecieri şi speranţe

vuiaSuntem în alte timpuri. Aşa cum aminteam, ieri, a avut loc momentul aniversar. Cu acest prilej, a fost dezvelită şi o placă memorială, tăierea panglicii fiind oficiată de prof.  Ileana Moculescu, director al Liceului „Traian Vuia” şi de fostul senator  Florea Voinea, elev al unităţii şcolare. Este foarte sugestiv ce scrie pe aceasta – „Şcoala prin care se înalţă neamul” . Sala de sport a liceului a fost plină, fiind prezenţi atât elevi actuali, cât şi cei din promoţiile anterioare, alături de cadre didactice şi invitaţi de marcă. „Suntem onoraţi să avem lângă noi doi foşti elevi – senatorii  Radu Preda şi Florea Voinea –  precum şi pe inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj – de asemenea senator – prof.  Lavinia Elena Craioveanu, viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman,  şi preşedintele Consiului elevilor din şcoală, tânărul  Irinel Zamfir.  Cred că am ajuns la maturitate, ca unitate şcolară, şi suntem convinşi că putem reînvia tradiţia” , a precizat prof Ileana Moculescu. Nu sunt lipsite de importanţă şi alocuţiunile unora dintre invitaţi. „Am fost elev al acestui liceu şi, practic, aici, mi-am desăvărşit cariera. Ideea cu dezvelirea unei plăci a fost a domnului profesor Cojocaru, iar eu doar l-am ajutat” – Florea Voinea: „Este un moment emoţionant. În şcoală se clădesc caractere şi se formează oameni. Am convingerea că veţi duce mai departe tradiţia şi veţi avea rezultate” – Lavinia Elena Craioveanu; „Am aceleaşi emoţii ca în urmă cu 22 de ani, când păşeam prima dată pe porţile liceului. Veţi avea în noi un sprijin şi vom merge la Bucureşti cu gândul să fie totul bine” – Radu Preda. Va încheiere, nimic nu poate fi mai nimerit decât motto-ul liceului: „O şcoală care se respectă , pentru elevi care se respectă!