Dezbatere asupra implementării politicii externe şi de securitate comună a Uniunii Europene

0
359

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a găzduit ultima dezbatere pe acest an în baza articolului 36, prin care Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, consultă periodic Parlamentul European cu privire la aspectele principale şi la opţiunile fundamentale din domeniul politicii externe şi de securitate comună.

bostinaruDezbaterea din plen s-a făcut în jurul raportului eurodeputatului german Elmar Brok asupra implementării politicii externe şi de securitate comună a Uniunii Europene. Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a apreciat raportul eurodeputatului Elmar Brok ca fiind „o adevărată moştenire pentru Parlamentul European în ceea ce priveşte afacerile externe, securitatea şi apărarea”.

„Ne aflăm într-o perioadă cu provocări fără precedent pentru politica externă, iar cu alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, ne aşteaptă şi o situaţie de incertitudine nemaiîntâlnită. Totul se întâmplă într-o perioadă în care ne confruntăm cu războaie multiple, la care se adaugă terorismul, migraţia, atitudinea imperialistă a Rusiei şi propaganda acesteia. Trebuie menţionată ameninţarea directă a Rusiei în alegerile din anumite state membre ale Uniunii Europene şi nu numai”, a subliniat Victor Boştinaru.

”Este singurul mod prin care ne putem folosi avantajele”

Toate acestea conferă şi mai multă importanţă rolului pe care Uniunea Europeană îl are la nivel global. ”Este o provocare, dar şi o şansă. Dacă nu demonstrăm că suntem capabili să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor să jucăm un rol hotărâtor şi de primă linie, vom fi marginalizaţi şi alţi actori globali vor dobândi prioritate asupra noastră. Pentru a fi influenţi, avem nevoie înainte de toate, de unitate şi să oferim sprijinul deplin pentru Strategia Globală a Înaltului Reprezentant. Acesta este singurul mod prin care ne putem folosi avantajele.”, susţine deputatul european.

”Să întărim procesul unei agende comune NATO-UE”

parlamentTotodată, a mai subliniat  Boştinaru că o altă consecinţă importantă care derivă din urma alegerilor noului preşedinte american este că ne confruntăm cu incertitudine şi în ceea ce priveşte felul în care Statele Unite vor interpreta acum rolul NATO. ”Acest lucru va avea o importanţă şi mai mare în actualul context internaţional. Tocmai din acest punct de vedere, cred că ar trebui să profităm de ocazie pentru întări rolul statelor membre UE în NATO şi să întărim procesul unei agende comune NATO-UE aşa cum s-a stabilit după Summitul de la Varşovia: o agendă bazată pe complementaritate, cooperare şi coordonare la nivelul cel mai înalt pentru interoperabilitatea forţelor noastre în interesul apărării colective. Salut eforturile deja făcute de către Înaltul Reprezentant şi sper că acesta este doar începutul unei cooperări mult mai extinse”, a mai spus europarlamentarul român.

”Nu cheltuieli, ci investiţii !”

Victor Boştinaru Este  a mai subliniat faptul că pentru a atinge aceste obiective trebuie întărit în regim de urgenţă restructurarea investiţiilor  în domeniul apărării. ”Nu cheltuieli, ci investiţii! Cred că o coordonare, pur şi simplu, a investiţiilor nu mai este suficientă, pentru că, în ziua de astăzi trebuie să ne bazăm, în principal, pe Statele Unite şi pe NATO. Acum, a sosit momentul să identificăm cu claritate care sunt provocările şi nevoile noastre şi să luăm toate măsurile necesare în această direcţie. În acelaşi timp, trebuie să dăm dovadă de proactivitate, ţinând cont de viitoarele provocări. Punerea în comun şi partajarea nu au însemnat absolut nimic, pentru că trebuie să acţionăm din punctul de vedere al nevoilor de securitate ale tuturor statelor membre, astăzi şi pe viitor…”, precizează europarlamentarul Victor Boştinaru