Târgul de pe Caracal, cu intrare liberă şi în 2014

0
344

Clienţii Târgului de pe strada Caracal nu vor plăti taxă de intrare nici în anul 2014. Noua conducere a SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova şi-a propus să lase liber accesul cumpărătorilor, stabilind totuşi o taxă de acces pentru şoferi de 3 lei pe zi. Comercianţii care deţin magazine în incintă şi vor să se aprovizioneze şi în afara programului afişat, vor plăti şi ei o taxă de 10 lei la fiecare intrare.

Consilierii municipali, care se întrunesc joi într-o şedinţă ordinară, ultima a acestui an, vor vota, printre altele, şi un proiect de hotărâre prin care se stabilesc taxele care se vor percepe pieţarilor în 2014. Potrivit raportului care însoţeşte proiectul, noua conducerea a SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova a decis să le menţină la nivelul celor care au fost aplicate în anul trecut. Totuşi sunt nominalizate şi câteva tipuri de taxe care vor fi majorate în anul viitor, cu motivarea că, în felul acesta, se va obţine un managment mai eficient al societăţii.

Cele mai ieftine două pieţe

Există două pieţe din Craiova care vor face notă discordantă cu celelalte pieţe în 2014. Judecând după cele propuse în referat de către societatea care administrează aceste pieţe, acestea vor fi cele mai ieftine din oraş pentru că şi cei care vor mege să îşi vândă produsele acolo vor fi taxaţi cu sume mai mici faţă de cât au plătit în anul care tocmai se încheie, respectiv de 4 lei pe metru pătrat pe zi. Este vorba de Piaţa Orizont, din Craioviţa Nouă, şi de Piaţa Dezrobirii, care sunt considerate nişte pieţe neramenajate şi, prin urmare, care nu obligă administraţia să îşi recupereze vreo investiţie.

0,2 lei din buzunarul comercianţilor de ouă

Sunt însă câteva categorii de pieţari care vor fi taxaţi un pic mai mult decât în 2013. Potrivit proiectului de hotărâre, conducerea SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova intenţionează să le crească taxa comercianţilor de ouă care îşi vând marfa în boxele special amenajate în pieţe. În cazul acestora există o propunere de creştere a taxei cu 7,14%, ceea ce înseamnă o majorare de la 2,8 lei la 3 lei. Pe de altă parte, sunt şi comercianţii care sunt taxaţi pentru prima dată în 2014, fiind vorba de cei car vând lumânări pe mese, dar în afara spaţiilor amenajate din pieţe. Aceştia urmează să plătească 9 lei pe metru pătrat pe zi.

Cântarul atârnă mai greu

O altă taxă care est propusă pentru majorare este cea de folosinţă a cântarelor puse la dispoziţie de SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova. Administraţia solicită ca această taxă să fie, în 2014, de 6 lei pe cântar, ceea ce înseamnă o majorare cu 20% faţă de anul acesta. Motivaţia este că au crescut costurile privind reparaţiile şi verificările cântarelor. O altă taxă care se doreşte a fi majorată este cea pentru rezervarea meselor de pe platourile amenajate pe domeniul public sau privat, în baza acordului cu plata lunară anticipată, în acest caz taxa propusă fiind de 2,5 lei pe metru pătrat pe zi.

Taxele din Târg

SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova vine şi cu taxele care vor fi percepute comercianţilor din Târgul de pe strada Caracal. Cei care comercializează haine second-hand plătesc 1 leu pe metru pătrat pe zi, iar cei care vând legume şi fructe – 3 lei pe metru pătrat pe zi. Cei care vând vând animale mici şi păsări vor plăti 12 lei pe metru pătrat pe zi sau 3 lei pe loc (un loc având 0,25 de metri pătraţi). Taxele pentru terenurile pe care expun comercianţii de piese auto sunt mai multe, ele fiind cuprinse între 3 şi 5 lei pe metru pătrat pe zi sau 15 lei şi 150 de lei pe loc pe zi, suma cea mai mare fiind pentru expunerea de piese auto necesare TIR-urilor, aici fiind nevoie de un spaţiu de 30 de metri pătraţi.