Eugen Negrici vine la „Întâlnirile SpectActor” ale Teatrului Naţional din Craiova

0
404
Eugen Negrici

Cel de-al treilea invitat al „Întâlnirilor SpectActor” – ediţia 2011 este cunoscutul critic şi istoric literar Eugen Negrici, care va conferenţia duminică, 18 decembrie, ora 11.00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Fost profesor al Universităţii din Craiova, actualmente profesor universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Eugen Negrici va susţine conferinţa „Literatura în comunism, azi”.

Recent, importantul critic literar a împlinit 70 de ani, iar în cadrul Târgului Internaţional „Gaudeamus” de la Bucureşti a fost lansat volumul omagial „Eugen Negrici, 70” (Ed. „Paralela 45”), coordonat de Ioan Es. Pop. Acesta va fi lansat şi la Craiova, în ziua conferinţei, odată cu cartea „Simulacrele normalităţii” (Ed. „Paralela 45”, 2011), de asemenea prezentată la cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului de Carte din Capitală. Una dintre lucrările sale – „Iluziile literaturii române”, apărută în Colecţia „Teorie, istorie şi critică literară” a Editurii „Cartea Românească” – a fost desemnată Cartea anului 2008, distincţia fiind oferită de revista „România literară”, cu sprijinul Fundaţiei „Anonimul”.

Moderator al întâlnirii de duminică, poetul Nicolae Coande, secretar literar al Naţionalului craiovean, nota în iulie 2008, în revista „Cultura”: «Eugen Negrici se numără printre puţinii critici şi teoreticieni capabili să procedeze exemplar la o demistificare atât de percutantă efectuată cu armele analizei literare – şi nu numai. Actul de salubrizare a grajdurilor lui Augias la care s-a înhămat Eugen Negrici este salutar. O dată, fiindcă are curaj de unul singur, ceea ce este eroic în sine, a doua oară fiindcă are capacitatea necesară de a ieşi din teritoriul pur al analizei de text pentru a aduce cu sine artileria grea a cercetării sociologice şi, nu în ultimul rând, de a proceda la o demitizare întreprinsă cu armele – şi uneltele – antropologiei şi chiar ale psihanalizei. Pentru că de la imaginarul acceptat ca rădăcină a miturilor care definesc corpul literaturii şi al societăţii româneşti pleacă analiza sa, una în care procedează aproape ingineresc – sau anatomic – luând la refec tot ceea ce ţine de „fundarea Romei”».

 

„Întâlnirile SpectActor”, un proiect al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” iniţiat în 2009, reprezintă deja un eveniment cultural important în viaţa Craiovei. Printre personalităţile care au conferenţiat până în prezent la Craiova, în cadrul lui, se numără Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vişniec, Gabriela Adameşteanu, Principele Radu al României, Dan Grigore, Cristian Ţopescu şi George Banu.

«Aceste conferinţe şi-au propus să aducă în faţa unui public cultivat diferite personalităţi ale culturii româneşti contemporane, în dorinţa de a stabili un dialog pe coordonate umaniste, atât de necesar în actuala etapă a formării unei noi Românii», spune Nicolae Coande, secretar literar al TNC. Instituţia craioveană mai este iniţiatoarea unui proiect cultural, „Duminici de poezie în teatru”, în cadrul căruia au fost invitaţi până acum poeţii Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Nora Iuga şi Ileana Mălăncioiu.