Conferinţa Naţiunilor Unite Habitat III

0
54

pasaj suprateranDe ieri şi până joi, 20 octombrie 2016, Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu va participa la conferinţa Naţiunilor Unite Habitat III, ce are loc la Quito, în Ecuador, unde va fi adoptată noua Agendă urbană globală.

Ieri, înaltul oficial european a participat la reuniunea primarilor din întreaga lume, iar astăzi va avea loc o întâlnire bilaterală cu Helen Clark, coordonatorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi va susţine un discurs în sesiunea plenară de deschidere a conferinţei, în numele Uniunii Europene şi al statelor membre. Mâine, comisarul european Corina Creţu se va întâlni cu  Juan Clos – directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Aşezari Umane (UN Habitat), iar miercuri va prezenta angajamentele voluntare ale UE în ceea ce priveşte implementarea noii Agende urbane, alături de statele membre, oraşe şi parteneri. “Noua Agendă urbană va reprezenta o piatră de hotar în implementarea Agendei de dezvoltare durabilă pentru 2030. Activitatea desfăşurată în cadrul Agendei urbane a UE, cu cele 12 parteneriate tematice, guvernanţa sa pe mai multe niveluri şi accentul pus pe schimburi de experienţă, toate acestea vor contribui cu siguranţă la conturarea Agendei urbane globale”, a declarat comisarul european Corina Creţu înaintea conferinţei.blocuri

Revigorarea angajamentului global pentru o dezvoltare urbană durabilă

Adunarea Generală ONU a convocat prima conferinţă Habitat în 1976, la Vancouver (Canada), odată cu recunoaşterea de către guverne a nevoii de a avea o dezvoltare urbană durabilă, în contextul unui proces de urbanizare rapidă, în special în ţările în curs de dezvoltare. În rezoluţia 66/207 şi în conformitate cu ciclul de organizare de 20 de ani (1976, 1996 şi 2016), Adunarea Generală a decis să convoace conferinţa Habitat III anul acesta la Quito pentru a revigora angajamentul global pentru o dezvoltare urbană durabilă şi pentru a se concentra pe implementarea noii Agende urbane, pornind de la Agenda Habitat de la Istanbul, din 1996.

Mai multe informaţii despre conferinţa Naţiunilor Unite pentru locuinţe şi dezvoltare urbană durabilă de la Quito, programul acesteia şi despre politica urbană a UE sunt disponibile online pe site-ul Comisiei Europene.