La Liceul CFR s-a dat startul la şcolarizarea profesională

0
1733

Se numeşte Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova şi are o istorie în spate, inclusiv cea a clădirilor. După o perioadă de aparentă ueşire din pesajul învăţământului tehnic şi profesional, unitatea de învăţământ profesional a ieşit la „lumin㔺i face paşi din ce în ce mai mari şi apăsaţi pentru a reveni în prim-planul activităţii tehnico-profesională. Este printre puţinele instituţii de învăţământ tehnic care are contracte de şcolarizare cu agenţii economici interesaţi, cursanţii beneficiind de burse de studiu, contractuale, pentru a putea să ocupe, după finalizarea învăţământului de profil, şi de locuri de muncă.  Peste 20 de tineri urmează cursurile de specializare, la „profesională”, iar, în cazul în care respectă contractul, vor fi şi angajaţi.

Un exerciţiu de istorie necesar

Sediul în care funcţionează, astăzi, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova a fost inaugurat în 1885, în prezenţa Majestăţii Sale, Regele Carol I, la momentul respectiv fiind destinat pregătirii militarilor de carieră, unul dintre cursanţi fiind şi Mareşalul Ion Antonescu. De-a lungul anilor, printre cei care i-au trecut pragul s-au numărat, M.S. Carol al II-lea, prim-ministrul Armand Călinescu, etc. Pe 1 septembrie 1972, prin Decret de Stat, a fost înfiinţată o unitate de învăţământ, numită Liceul Mecanic nr.1. După opt ani, a promit denumirea de Liceul Industrial de Căi Ferate nr.3. În acelaşi timp, aici, îşi desfăşura activitatea Şcoala Profesională (înfiinţată în 1921), care, începând cu 1 septembrie 1980, a primit titulatura de Şcoala Profesională nr. 8. Ambele structuri se aflau sub tutela Ministerului Transporturilor, unde eru pregătiţi specialişti pentru calea ferată, pe toată Oltenia. În 1992, şcoala intră sub patronajul Ministerului Educaţiei şi, până în septembrie 2012, se numeşte Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Căi Ferate Craiova, iar, din 2012 capătă denumirea actuală. Era nevoie de un astfel de exerciţiu de memorie…

„… Ca o floare într-o primăvară, dar vrem să avem un câmp de flori…”

Vine – vreme, trece – vreme!, dar instituţia de învăţământ şi-a urmat cursul. Actualul manager, prof. Luminiţa Ţenea, care a mai ocupat acest post în mandate precedente, şi pe care o leagă o întreagă istorie de „C:F.R.”  a prezentat câteva date referitoare la activitatea de aici: „Este o adevărată plăcere să lucrez, din nou, aici. Nu-mi pot aroga meritele colegilor mei, dar vă pot spune că acest liceu este pe un trend ascendent. Avem, conform datelor de şcolarizare, 1.203 de cursanţi, structura fiind următoarea: 40 de clase la „zi”, 14 clase la „seral”, cinci structuri pentru „profesională”, alte şapte pentru „post liceală”, la care se adaugă două clase de maiştri.Dar, ceea ce este, şi nu cred că spun lucruri mari, este învăţământul profesional, cu partenereiatul S.C.Reloc. Agentul economic respectiv a semnat un parteneriat cu noi, anul trecut, prin care 27 de tineri vor beneficia de o pregătire adecvată. Nu vorbim numai de practica şcolară, fiind păstrată colaborarea cu Societatea Naţională de Transporturi de Căi Ferate, ci de  pregătire prin care acesată societate comercială ne-o asigură. Practic, „Reloc” şi- a selectat viitorii salariaţi, care, dacă se ţin de cele ce presupune educaţia şcolară, vor fi şi angajaţi. Ei primesc, vorbesc de tineri, pe lângă bursa de 200 de lei acordată de către stat, şi de un ajutor material – 400 de lei – care acoperă şcolarizarea. Sunt atent monitorizaţi, iar dacă ajung la un număr de 20 de absenţe pierd ajutorul, ba, mai mult, plătesc şi contravaloarea contractului. Este vorba despre un dublu avntaj – copiii învaţă, iar noi îi putem şcolariza, cu participarea agentului economic. Noi reaşezăm, aici, un întreg ciclu: familie – şcoală – agent economic. Fără ajutorul celor de la Reloc, nu puteam dezvolta o asemenea pregătire. Cred că putem fi un exemplu şi pentru alţii, deoarece, dacă se vrea se poate. Este, ceea ce facem noi, ca o floare într-o primăvară, dar vrem să avem un câmp plin de flori . Cele mai căutate specializări, la unitatea noastră, sunt cele din domeniile electric, electro-mecanic, transporturi, pe lângă cel specific feroviar fiind şi cel auto, şi, în ultimul timp, cel de industrie uşoară , foarte multe domnişoare şi doamne dorind să urmeze cursurile ţinute de către cadrele noastre specializate” .

Multiple specializări

La rândul său, prof. dr. Cristian Pătraşcu, director adjunct al Liceului Tehnologic de Transporturi Căi Ferate, a precizat: „Sunt de foarte mulţi ani aici şi vă pot spune că acest liceu va merge înainte. Suntem pe un trend ascendent şi avem rezultate bune şi la sesiunile de bacalaureat. Pe lângă cele spuse de către doamna Ţenea, mai completez şi cu cele trei clase vocaţionale, pe care le şcolarizăm, iar sportul face parte integrantă. Avem elevi şi pentru fotbal şi pentru handbal, pentru că, aşa cum se ştie, avem tradiţie în aceste sporturi. Pe lîngă aceste aptitudini, se mai pot aminti câteva lucruri, care nu sunt lipsite de importanţă. Astfel, avem deja solicitări, din partea unei unităţi de elită a Armatei Române, pentru cei mai buni elevi ai noştri, care pot fi încadraţi pe telecomunicaţii, în aceste structuri, bineînţeles după ce promovează anumite examene ”. Foarte puţine lucruri mai sunt de spus, dar rămâne ceva: s-a pus în mişcarea „morişca” revitalizării învăţământului tehnic şi profesional.