Mitropolia Olteniei intenţionează să execute un imobil al Colegiului Naţional „Elena Cuza”

1
1083

Povestea este mai veche, derulându-se de-a lungul anilor prin instanţele de judecată. În cele din urmă, Colegiul Naţional „Elena Cuza” s-a văzut somat recent, prin executor judecătoresc, să părească un imobil revendicat de Mitropolia Olteniei. În această clădire, care este situată în imediata vecinătate a corpului principal al colegiului, se desfăşoară de mai mulţi ani cursurile pentru clasele gimnaziale ale acestei unităţi de învăţământ preuniversitar.

Noua conducere a Colegiului Naţional „Elena Cuza” a promovat o acţiune în instanţă. Problema este delicată, mai ales că Primăria Craiova a făcut diligenţe în sensul unui schimb de imobile. Clădirea din strada Mihai Viteazul din Craiova, unde învaţă peste 700 de elevi de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, a intrat în posesia Mitropoliei în anul 2010, în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, emisă “doar în baza a două declaraţii de martori, puse sub semnul întrebării”, potrivit avocatului Mirabela Ionescu. “Am primit somaţie de evacuare a imobilului şi am atacat în instanţă potrivit procedurii legale. Am formulat atât o cerere de suspendare a executării, cât şi o cerere de suspendare provizorie, termenul de judecată la aceasta din urmă fiind astăzi la Judecătoria Craiova. Împotriva actelor de executare se face contestaţie la executare, iar în cadrul acestei cereri principale se poate solicita suspendarea executării, însă pentru că între timp poate să intervină executarea, există posibilitatea de suspendarea provizorie. Mitropolia Olteniei invocă această decizie 1481/2007 a comisiei speciale de retrocedare a imobilelor ce au aparţinut cultelor religioase. Soluţia a fost emisă în baza a două declaraţii de martori, puse sub semnul întrebării. Această decizie instituie în sarcina titularului de proprietate obligaţia menţinerii afectaţiunii speciale a imobilului retrocedat pe o perioadă de 5 ani. Dar acest termen a fost prelungit la 10 ani prin Legea 165/2013, ceea ce înseamnă octombrie 2017. Deci până la această dată nu pot să pună în executare acest titlu. Pot să ne ceară chirie, ceea ce au şi făcut, în acest sens este un proces pe rol pe care l-au pierdut la Judecătorie. Am atacat într-o procedură de drept comun acest titlu de proprietate al Mitropoliei. Dosarul este înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, nu a primit încă termen de judecată. Este posibil ca reprezentanţilor Mitropoliei să li se fi comunicat cererea de chemare în judecată şi asta să fi declanşat toată povestea cu executarea. Cred că porneşte şi de la faptul că la Tribunal s-au cerut o serie de acte – trebuiau să-şi intabuleze dreptul de proprietate, să facă un proces verbal de predare-primire cu deţinătorul de la momentul respectiv – ceea ce nu s-a întâmplat până în acest moment”, a spus Mirabela Ionescu, avocat.

Mirabela Ionescu, avocat:

“Teoretic, începând cu data de 20 octombrie ne putem trezi cu executorul la uşă. Eu am încredere că se va constata nelegalitatea executării, dat fiind faptul că termenul de 10 ani nu este respectat. Testamentul lui Constantin Lazaro, pe care îl invocăm noi ca titlu din 1835, stabileşte că imobilul este al Colegiului Naţional Elena Cuza, dar stabileşte şi o obligaţie în sarcina bisericii de a întreţine şcoala, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Din acest motiv şi noi ne-am putea îndrepta împotriva lor pentru că nu şi-au respectat obligaţia din testament”.

1 COMENTARIU

Comments are closed.