Contrabanda cu ţigarete – subiect al unui simpozion internaţional, organizat de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj

0
916
Ieri, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Craiova a fost gazda primului seminar internaţional, din cadrul unui proiect internaţional , în care IJJ Dolj este aplicant/beneficiar al programului. Este vorba despre combaterea comerţului ilicit cu ţigarete de contrabandă. Proiectul a început în ianuarie 2019 şi are  ca perioadă de desfăşurare 15 luni de zile.
În perioada 16 – 18 septembrie 2019, în cadrul Proiectului GRILLER – EU, finanţat de Comisia Europeană (OLAF), aferent Programului „Hercule III” – Pregătire împotriva fraudei, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj organizează, la Craiova, primul seminar internaţional în această speţă.”
Obiectivul principal este schimbul de experienţă  şi îmbunătăţirea cunoştinţelor lucrătorilor implicaţi în lupta împotriva fraudei în România, Republica Moldova şi Bulgaria, respectiv în lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigareteNe bucurăm că avem, în acest proiect, instituţii ale statului care au, printre prerogative, combaterea acestui flagel, şi mă refer la Inspectoratele de Poliţiie Judeţene, Direcţiile Vamale, Inspectoratele de Poliţie de Frontieră, ANAF, DIICOT şi toate structurile care vin în combaterea contrabandei, a precizat col.  Laurenţiu Vînturiş, împuternicit ca inspector şef al IJJ Dolj ”.  
Proiectul are ca titulatură „Bune practici în lupta împotriva comerţului ilicit cu ţigarete, în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene”, mai multe amînunte fiind oferite de mr.  Dan Moşteanu, împuternicit ca prim – adjunct al IJJ Dolj: „Este facilitat schimbul de informaţii între structurile care luptă împotriva contrabandei şi, în aceste zile, în urma discuţiilor, sperăm să aducem şi modificări în legislaţie. Se doreşte o mai bună gestionare a cazurilor de contrabandă, de aceea lucrăm în parteneriat ”.
Prezent la simpozion, Ciprian Ionuţ Spiridon, procuror – şef al Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT, a menţionat: „Criminalitatea transfrontalieră este o problemă foarte gravă. La acest moment, în Europa sunt cunoscute cca. 3.600 de grupări de acest fel. Structurile piramidale, aşa cum sunt structurate organizaţiile infracţionale, au evoluat şi încearcă să intre în legalitate, folosind diverse persoane juridice. În ceea ce priveşte contrabanda cu ţigarete, este un fenomen îngrijorător, care aduce atingere, în primul rând, budetului de stat”.