Cadrelele didactice cu vechime pot beneficia, cel puţin aşa arată, actualmente, legislaţia de drepturi care să le recunoască activitatea depusă de-a lungul anilor. Măsura adoptată, în prezent, de către Camera superioară a Parlamentului României are şi sprijinul sindicatelor, iar reprezentanţii din teritoriu ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nu vor face decât să pună în aplicare legislaţia.
În şedinţă, Senatul României a decis reducerea normei săptămânale pentru profesorii cu vechime de cel puţin 25 de ani în învăţământul preuniversitar. Chiar dacă sunt prevederi legale în acest sens, Ecaterina Andronescu, fost ministru al învăţământului şi, acum, preşedinte al Comisiei de Învăţământ în Senat, consideră că propunerea legislativă reprezintă o reparaţie în ceea ce priveşte normele cadrelor didactice, cu menţiunea că menţiunea că aplicarea ei este încadrată în bugetul local. Acum, sunt în aşteptae normele de aplicare, dar, cel puţin până acum, sunt semnale de acceptare pentru acest act legislativ.
Norme apreciate
Legislaţia actuală este, pe undeva foarte clară. „Nu putem decât să discutăm pe legislaţie. Astfel, la art. nr.262, din Legea nr.1/2011 (a Educaţiei Naţionale), se stipulează foarte clar: „Norma didactică de predare – învăţare – evaluare, pentru personalul didactic de predare şi de instruire parctică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului, cu încadrarea în bugetul alocat”. În plus, nu este foarte mult de spus. Ca o completare, nu vom face decât să aplicăm legea”, a declarat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Se pare că vor fi discuţii în ceea ce priveşte capitolul „buget”, cu asigurarea sustenabilităţii economice, dar , până la finalizarea discuţiilor, măsura se bucură de sprijin. „Credem că este o iniţiativă care trebuie explicată şi pe care o considerăm benefică. Cei care îndeplinesc vechimea pot cere trecerea la un program de 16 ore, în locul celui standard de 18 ore, pentru care vor fi remuneraţi corespunzător, dar ceea ce depăşeşte maximul nu poate fi plătit decât prin sistemul „cu ora”. Ceea ce este în inervalul de la 16 la 18 ore nu se plăteşte ” a precizat prof. Constantin Rada, preşedinte al Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi vicepreşedinte al instituţiei la nivel naţional.