Ursul care a atacat 3 persoane în Dâmboviţa era turbat, motiv pentru care s-a instituit carantină

0
283

Un bătrân în vârstă de 71 de ani a murit, sâmbătă dimineaţă, după ce a fost atacat de un urs, în satul Dealul Frumos din comuna Pietroşiţa din judeţul Dâmboviţa. Sâmbătă după-amiază, o femeie a fost rănită tot de un urs în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, aflată în vecinătatea Pietroşiţei. Femeia este rudă cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, şi se afla cu vacile la păscut. O a treia persoană, tot din judeţul Dâmboviţa, este rănită uşor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, Raluca Florescu, bătrânul de 71 de ani a fost găsit mort de către localnici, pe o stradă din localitatea Dealul Frumos cu acces la pădurea din zonă. „După ce l-a atacat pe bărbat şi i-a provocat răni foarte grave, ursul a fugit în pădure. La faţa locului au ajuns Poliţia şi Ambulanţa, dar medicii nu au mai putut să îl salveze pe bărbat, declarând decesul acestuia”, a precizat Raluca Florescu. Femeia rănită în după-amiaza zilei de sâmbătă a fost găsită pe malul râului Ialomiţa de către un cioban, care a dus-o la o stână din apropiere şi a anunţat autorităţile. Aceasta se afla într-o zonă accidentată, unde ambulanţa nu are acces, astfel că a fost transportată de către jandarmi pe o targă improvizată dintr-o scară până la maşina Salvării, care a preluat-o şi a dus-o la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte. „Pacienta are plăgi la faţă, la gât, la picioare şi pe coapse, acolo fiind cu lipsă de piele. Este conştientă, este şocată de ceea ce i s-a întâmplat, dar este într-o stare generală bună. I-a fost făcut tratamentul pentru plăgi, i-a fost administrat vaccinul antirabic şi rămâne internată”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, Carmen Marcu. Aceasta a fost vizitată la spital de ministrul Mediului, care a anunţat că va fi transferată la o unitate sanitară din Capitală, deoarece are nevoie de chirurgie plastică.

Cea de-a treia victimă, un bărbat de 56 de ani, vindea fructe pe marginea drumului, lângă maşină, în momentul în care animalul i-a sărit în spate.  „Prima dată am crezut că este un câine şi am început să strig, iar el în timpul ăsta urla. La un moment dat, ursul a urcat în maşină, unde aveam mâncarea, în portbagaj practic, a mâncat, apoi a sărit un gard în grădină şi a fugit. Am răni la faţă şi la spate şi am mers la spital la Pucioasa, apoi la Târgovişte, unde am făcut vaccinul antirabic. (…) M-am speriat rău de tot şi am scăpat printr-o minune”, a declarat bărbatul.

În cursul nopţii de sâmbătă, un vânător aflat în patrulare la ieşirea din Pietroşiţa, pe malul râului Ialomiţa, a reuşit să împuşte un urs, un mascul de 100-120 de kilograme, dar în prima fază autorităţile n-au fost sigure dacă era chiar animalul care atacase cele trei persoane. „Am auzit câinii lătrând foarte tare, am aprins lanterna, l-am vazut şi am tras un singur foc. Avea gura neobişnuită, iar ochii îi sticleau foarte tare, în mod nefiresc. Era pe marginea râului. (…) Un urs sănătos nu ar fi avut un astfel de comportament. (…) Acesta este sigur bolnav, probabil de rabie”, a povestit vânătorul. Ieri, după efectuarea autopsiei, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa au anunţat că ursul ucis este chiar cel căutat şi că acesta era turbat. „Nu există nici o îndoială că ursul este cel care a atacat şi avem confirmarea că avea rabie. Faptul că a atacat ziua, şi acolo unde lucrau oameni, arată că avea un comportament agresiv”, a spus şeful DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea. În aceste condiţii, ca primă măsură a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porţiune de 10 kilometri şi o zonă de protecţie pe o porţiune de 30 de kilometri. Şi, de asemenea, DSVSA Dâmboviţa va începe vaccinarea vulpilor, acestea fiind prima sursă a rabiei.