Grafică satirică de Constantin Ciosu, la Galeria „ARTA”

0
665

Unul dintre seniorii caricaturii românești, mult-premiat la nivel național și internațional, băcăuanul Constantin Ciosu este invitat cu o expoziție și la Galeria „ARTA” din Craiova. Vernisajul va avea loc luni, 19 august, ora 19.00, în prezența autorului, evenimentul fiind organizat de Muzeul de Artă și Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Craiova. Constantin Ciosu – care și-a mai prezentat lucrările la Craiova, în cadrul Salonului Internațional de Caricatură „Nicolae Petrescu-Găină” – expune pe simezele Galeriei „ARTA” 50 de lucrări de grafică satirică și de caricatură.

La Salonul de Caricatură de la Craiova (2010), alături de Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă, și graficianul Gabriel Bratu

S-a născut la 29 septembrie 1938, în Moineşti, Bacău, și a absolvit, în 1964, cursurile Facultății de Arte Plastice din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și profesor de desen.

A debutat în domeniul caricaturii în 1952, în „Urzica”. „Eram elev la liceu şi îmi căzuse în mână o revistă care mi-a plăcut şi am început să studiez fiecare desen, tipuri de personaje, mişcări etc., până am deprins experinţa, dupa care am relizat primele caricaturi. Mi-a palcut foarte mult acest domeniu, de care nu m-am mai despărţit şi, după energia pe care o am şi azi, veţi mai auzi de mine mult timp!”, declara artistul, cu câtva timp în urmă, într-un interviu.

A continuat să publice în „Urzica”, dar și în „Flacăra”, „Magazin”, „Adevărul”, „Tribuna învăţământului”, „Ateneu”, „Cronica”, „Ziua”, „Viaţa medicală”, „Ridendo”, „Rebus”, „Astra”, „Tomis”, „Flacăra Iaşului”, „Ceahlăul”, „Deşteptarea”, „Haz”, „Contemporanul”, „Ziarul de Bacău”, „Steaua”, „Poarta sărutului”. Se adaugă o mulțime de desene publicate în reviste străine, precum „Osten” (Macedonia), „Jez” (Iugoslavia), „Palante” (Cuba), „Akrep” (Cipru), „Punch” (Anglia), „Euro Jeux” (Franţa), „Pardon”, „Berliner kurier” și „Euelenspiegel” (Germania), „Cartoon & Caricature Magazine” (Iran).

Constantin Ciosu a deschis numeroase expoziții personale, în Bacău, dar și la Iaşi, Constanţa, Galaţi, Urziceni, Brăila și Skopie (Macedonia). Totodată, a participat cu lucrări la o mulțime de expoziții naționale, în întreaga țară, și internaționale: Skopie (Macedonia), Gabrovo (Bulgaria), Liubliana (Slovenia), Novisad, Belgrad (Serbia), Ancona, Vercelli, Tolentino, Bordighera, Pescara, Asti (Italia), Montreal (Canada), Istanbul, Ankara, Aksehir, Bursa (Turcia), Atena, Rodos (Grecia), Knokke-Heist, Beringen, Kruishoutem (Belgia), Legnica, Varşovia (Polonia), Tokyo (Japonia), Daejeon (Corea), Teheran (Iran), Presov (Slovacia), Taipei (Taivan), Kiev (Ucraina), Zemun (Iugoslavia), Stuttgart (Germania), Porto (Portugalia), Viaden (Luxemburg), Zagreb (Croaţia), Haifa (Israel). De asemenea, a fost membru în jurii internaționale, în China, Republica Moldova și Iran. Numele său figurează în „Whos’ Who” (2002), iar lucrări ale sale se regăsesc în Muzeul Caricaturii din Basel (Elveția) și în colecții particulare din Belgia, Elveția și Germania.

Distincțiile pe care Constantin Ciosu le-a obținut pe parcursul a 40 de ani de activitate constituie un capitol aparte, de-a dreptul impresionant: 48 de premii naționale (între care Marele Premiu la Festivalul „Humoror” – București, 2001; Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate – Ploiești, 2002; Premiul UAP Filiala Bacău pentru întreaga activitate – Bacău, 2007; Marele Premiu – Vaslui, 2012) și 97 de premii internaționale, ce formează o panoplie care îl situează între cei mai reprezentativi artiști români.