Adrian Păunescu va avea un bust pe Aleea Personalităţilor

0
471

Prima ediţie a Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu”, eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la naşterea poetului, se va desfăşura, la sfârşitul acestei săptămâni, la Craiova. Organizatorii propun ca festivalul să dureze trei zile, care vor fi ocupate cu lansări de cărţi, recitaluri din opera lui Adrian Păunescu, un concurs de poezie ce va purta, de acum încolo, numele poetului. Cu această ocazie, un bust al lui Adrian Păunescu, care va fi donat de familia acestuia, va fi aşezat pe Aleea Personalităţilor din Craiova. 

Începând din acest an, Craiova celebrează doi poeţi importanţi ai literaturii române contemporane. Pe lângă festivalul dedicat poetului Marin Sorescu, care are loc în fiecare an, în luna mai, autorităţile locale s-au decis să-l omagieze într-un mod asemănător şi pe Adrian Păunescu. Deşi s-a născut într-un sat din Basarabia, poetul şi-a petrecut cei mai frumoşi ani, ai copilăriei, în satul doljean Bârca, multe imagini şi sentimente trăite acolo făcându-şi loc mai târziu în versurile sale. A venit apoi în Bănie, unde a urmat cursurile Liceului „Carol I”. Prietenia lui cu Craiova s-a sudat pentru totdeauna în 1983, când a compus „Oltenia, eterna Terranova”, imnul echipei de fotbal „Universitatea Craiova”, care se afla atunci în plină glorie, iar Adrian Păunescu erau un suporter frenetic al acesteia. De altfel, în ziua înmormântării, versurile au fost fredonate de 20.000 de olteni care au mers pe stadionul „Ion Oblemenco” pentru a-şi lua, în felul acesta, rămas bun de la poet.

Trei zile de festival

Prima ediţie a Festivalului Internaţional „Adrian Păunescu” are loc în acest an pentru că organizatorii şi-au dorit să o lege de împlinirea a 70 de ani de la naşterea poetului. Evenimentul este organizat de Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj, în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Iubirea”, Fundaţia „Constantin”, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi Mişcarea de Rezistenţă şi se desfăşoară pe parcursul a trei zile. Manifestările vor debuta vineri, la ora 17.00, când vor fi primiţi invitaţii festivalului, personalităţi din lumea culturală, poeţi şi actori renumiţi ai scenei româneşti. După festivitatea de deschidere, găzduită de Sala Mare a Primăriei Craiova, va fi lansat concursul de poezie care va purta, şi de acum încolo, numele poetului. Vor fi lecturi, dezbateri pe marginea textelor cu membrii juriului – care este format din personalităţi de prim rang ale literaturii române și prezidat de academicianul Eugen Simion –, iar a doua zi vor fi anunţaţi câştigătorii.

Premii tentante la concursul de poezie

Încă de la lansare, Concursul de poezie „Adrian Păunescu” se pare că se bucură de succes. Organizatorii au spus, ieri, că peste 200 de concurenţi au trimis plicuri cu cele cinci poezii, creaţie personală, care sunt obligatorii pentru concurs. „Cei mai mulţi sunt din ţară, dar avem şi destul de mulţi participanţi care au expediat plicuri cu poezii din străinătate, fiind cetăţeni români stabiliţi în Spania sau Australia”, au precizat autorităţile locale. Din juriu face parte inclusiv fiul cel mare al poetului, care s-a născut în urma căsătoriei cu poeta Constanţa Buzea, Andrei Păunescu fiind el însuşi pasionat de poezie.

Pe lângă renumele lui Adrian Păunescu, la fel de tentante pot fi şi premiile care vor fi acordate. Organizatorii au făcut un efort financiar şi sunt pregătiţi să îi răsplătească substanţial pe cei mai talentaţi concurenţi. Mare Premiu „Adrian Păunescu” are o valoare de 2.000 de euro, Premiul I – 1.000 de euro, Premiul al II-lea – 800 de euro, iar Premiul al III-lea – 500 de euro. La acestea se vor adăuga menţiuni care vor consta în diplome şi cărţi.

Concert de muzică folk, în Piaţa Prefecturii

Sâmbătă, în a doua zi de festival, va fi vizitată casa de la Bârca în care a copilărit Adrian Păunescu şi a cărei curte largă, tipic ţărănească, este întâlnită în multe din versurile sale. După vizita la casa părintească, participanţii Festivalului se întorc la Craiova pentru a-l celebra pe poet prin versuri. În foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” vor avea loc trei lansări de carte – „Maluri de Prut”, „De la Bârca la Viena şi înapoi” şi „Albumul omagial Adrian Păunescu” –, după care vor fi anunţaţi câştigătorii concursului de poezie. Cele mai frumoase poezii ale lui Adrian Păunescu vor fi ascultate apoi în recitalul unor mari actori români, precum Eusebiu Ştefănescu, Dorel Vişan, Adam Erzsebet şi Rodica Matache.

În ultima zi de festival, pe Aleea Personalităţilor de pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” va fi aşezat un bust al poetului Adrian Păunescu, o donaţie a familiei acestuia. Duminică seara, începând cu ora 20.00, în Piaţa Prefecturii din Craiova va avea loc un spectacol de muzică folk, pe versurile poetului, susţinut de Nicu Alifantis, Mădălina Amon, Octavian Bud, Cristian Buică, Raul Cârstea, Emeric Imre, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Mihai Napu, George Nicolescu, Andrei Păunescu şi Trupa „Totuşi”, Magda Puşkaş, Evandro Rossetti, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru şi Mircea Vintilă.