O investiţie de peste un milion de euro pentru Grădiniţa “Ion Creangă”

0
1280

              Astăzi, la Primăria Muncipiului Craiova, a fost semnat un contract de peste un milion de euro, fiind vorba de un proiect prin Programul Operaţional Regional, exerciţiul financiar 2020 – 2024, Axa 4. Cu aceşti bani, municipalitatea vrea să modernizeze şi să reabiliteze Grădiniţa cu Program Prelungit “Ion Creangă” din Craiova. Acest proiect vine în completarea altor 28 de proiecte, din care 23 prin POR, care au drept scop dezvoltarea şi modernizarea Băniei. Aşadar, suma totală pentru cele 29 de proiecte este de 169 milioane de euro, plus investiţia de la CAO de  434 milioane de euro.

Primăria Craiova a depus până în acest moment un număr de  24 de proiecte, care au fost deja semnate, suma solicitată fiind de 104 milioane de euro. Marilena Bogheanu, directorul general al ADR SV Oltenia a făcut o scurtă recapitulare a POR, la nivel de regiune. “Chiar în această dimineaţă am discutat despre relansarea altor scheme de finanţare. În momentul de faţă, s-au semnat 652 de contracte de finanţare la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia, în valoare de 1,65 miliarde de euro. Am adăugat şi suma pentru Spitalul Regional, pentru că s-a semnat în această perioadă de programare. În total, au fost depuse la sediul ADR SV Oltenia un număr de  1720 de proiecte, care solicită în jur de 2,27 miliarde de euro. Noi am avut o alocare pe cei 7 ani 2014 – 2020 de 700 milioane de euro. După cum ştiţi POR 2014 – 2020 este un program foarte complex, foarte multe domenii de intervenţie, cele mai multe sunt adresate administraţiei publice locale. În această dimineaţă s-a discutat despre posibilitatea lansării altor scheme de finanţare tot prin ADR-uri pentru mediul de afaceri. Sunt foarte mulţi bani de la UE, în mod special pentru domeniul HORECA, nu ştiu dacă noi vom gestiona aceste sume, dar în mod cert vom avea o sumă pentru microîntreprinderi până la 200000 euro granturi pe proiect, fiind vorna de peste 50 milioane de euro, la nivel de Regiune. În ceea ce priveşte Craiova, dintre cele  24 de contracte semnate, 10 au fost pentru unităţi de învăţământm, din care  7 grădiniţe şi creşe, 2 Şcoli Gimnaziale, Gheorghe Ţiţeica şi Mircea Eliade şi un liceu – Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. S-au semnat două contracte de finanţare pentru două Spitale…Filantropia şi Victor Babeş. De asemenea, pe domeniul Monumente Istorice s-a semnat un contract pentru Casa Rusănescu, reabilitare şi pentru Parcul Romanescu se continuă proiectul iniţial cu alte lucrări de reconsolidare şi modernizare. Pentru zone degradate s-a semnat un proiect pentru Fântâna Popova şi sunt patru proiecte pentru reabilitare energetică a blocurilor de locuinţe şi pe transport public local este un proiect în vederea achiziţionării unui număr de 46 de autobuze noi. În ceea ce priveşte acest contract, este vorba despre reabilitarea unei Grădiniţe cu Program Prelungit, care se numeşte Ion Creangă, situată în strada Aurel Vlaicu nr 10, iar proiectul se ridică la aproximativ  1 milion de euro”, a precizat Marilena Bogheanu, directorul general al ADR SV Oltenia.

Investiţii de miliarde de euro…

Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a declarat cu această ocazie, că la Craiova, lucrurile nu stau pe loc, proiectele sunt în derulare şi au la bază o strategie de dezvoltarea bine pusă la punct. “Astăzi semnăm cel de-al 24-lea contract de finanţare cu ADR SV Oltenia. Este vorba de un proiect de modernizare a Grădiniţei cu Program Prelungit Ion Creangă, o investiţie de peste 4,8 milioane de euro, din care cheltuieli nerambursabile 4,6 milioane de euro. În acest moment, toate proiectele depuse de Municipiul Craiova pe actualele axe de finanţare au fost aprobate. Avem o rată de succes de 100%: 29 proiecte depuse, 29 aprobate! Am depus proiecte cu o valoare totală cu mult peste suma alocată care a fost de doar 47 milioane euro. Craiova are în acest moment proiecte depuse şi aprobate în valoare de 169 milioane euro, fără a lua în considerare Masterplanul de apă care singur însumează 434 milioane euro. Astfel, avem un randament de absorbţie al fondurilor europene de aproape 330% – am avut alocate 47 milioane euro şi avem proiecte aprobate în valoare de 169 milioane euro . Am  depus totodată şi trei proiecte în POIM, cu o valoarea de peste 22,6 milioane de de euro, sunt proiecte  pe Axa Covid care vizează investiţii în spitale, cea mai mare investiţie fiind la Spitalul Victor Babeş.”, a declarat Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova