Matematica va face diferenţa, la Evaluarea Naţională

0
722

Astăzi, s-a desfăşurat cea de-a doua probă – Matematica – din cadrul examenului de Evaluare Naţională. Subiectele, cum au spus absolvenţii clasei a VIII-a, care au fost prezenţi în sălile de examen, au fost ceva mai dificile, dar, cum chiar ei recunoşteau, trebuia făcută o diferenţiere, ţinând cont de subiectele, din urmă cu două zile, la Limba şi literatura română. În mare, proba a fost accesibilă nivelului mediu de cunoştiinţe, dar, între notele de 9,00 şi 10 , undeva era necesară o diferenţiere, acolo unde totul depinde de elev. În Dolj, au fost prezenţi 4.384 candidaţi, iar 433 nu s-au prezentat, din totalul de 4.814 înscrişi. De asemenea, nu s-au înregistrat tentative de fraudare a examenului şi niciun elev nu a fost înregistrat, la intrarea în clasă, cu o temperatură mai mare de 37,3.

Emoţii, peste tot, împărţite între elevi şi părinţi, astăzi, la susţinerea probei de Matematică, din cadrul examenului de Evaluare Naţională. Copiii erau pătrunşi de importanţa examenului şi, la ieşirea, după două ore, din săli, având şi măştile de protecţie pe figură, au fost volubili şi au încercat să ne împărtăşească din experienţa lor. “Mi s-a părut ceva mai greu, dacă mă gândesc la examenul de acum două zile. Ne aşteptam la altceva, dar, eu cred că voi obţine undeva la 8,00, iar la limba română mă aştept la peste 9,00, chiar 9,50. Vreau să rămân aici, la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, dar nu m-am gândit la un anume profil”, a precizat  Dinu Neacşu Gabriel Sebastian. Imediat după el, au ieşit de la examen, două fete, care, şi ele, au trecut prin ceea ce înseamnă un examen. Este vorba despre  Alexandra Neamţu şi Ana Maria Grecu,  acestea declarându-ne: “Parcă a fost ceva mai greu, la matematică, dar, pe undeva, trebuie să se facă o diferenţă. În sală a fost destul de dificil, cu măştile pe faţă, însă ne-am descurcat. Oricum, peste nota 8,00 vom obţine, la acestă probă, iar la Limba română vom lua undeva la 9,50 “. Mult mai optimistă a fost  Miruna Mondescu, eleva, la fel ca cei dinainte, la “Elena Cuza”. Total dezinhibată, Miruna a spus: “Da, este adevărat, astăzi a fost ceva mai dificil, dar cred că voi lua undeva între 9,50 – 9,80, iar, cu nota de acum două zile, unde mă aştept tot la peste 9,50, nu cred că voi avea emoţii la dmitere, în acelaşi liceu. Sigur, astăzi, a fost ceva mai greu, însă cei care au învăţat şi s-au pregătit nu pot avea emoţii”. Sigur, subiectele pot fi văzute din diverse unghiuri, atât de către elevi , cât şi de către părinţi. Pot,i, în cele mai multe cazuri, subiective. Însă, ieri, cel puţin din partea celor cu care am discutat, părerile mergeau într-o singură direcţie: dificultate medie, dar , undeva, trebuia făcută diferenţierea. În acest sens, o părere autorizată este cea a prof.  Cerasela Cremene, prof. de matematică, manager al Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova: “Au fost subiecte de nivel mediu, dar, dacă se vrea obţinerea unei note între 9,00 şi 10,00, trebuia făcută o diferenţă, iar acesat ar putea veni de la subiectele de geometrie. Însă, rămâne un fapt – cine s-a pregătit va avea rezultate”

Elevii, informaţi despre anonimizare

În conformitate cu prevederile art.5 și ale art.6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel. În acest sens, astăzi, 17 iunie, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen au tipărit din aplicația informatică EvNat un raport conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului:  Ex: JJ0000000 (JJ-indicativul județului). Raportul a fost distribuit fiecărui candidat, în cursul acestei zile, în momentul predării lucrării scrise.Pe baza codului unic din raport, fiecare candidat își va putea vedea rezultatele obținute la examene. Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține următoarele informații: codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media. Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen au informat candidații, în cursul acestei zile, că rezultatele vor fi afișate cu anonimizarea numelui și a prenumelui. Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului.