EDUCAŢIE ORO-DENTARĂ LA COPIII DIN MEDIUL RURAL, PRIN PROIECTE EUROPENE

0
2660

Proiectul „ZÂMBIM FRUMOS ÎMPREUNĂ”, implementat de Asociaţia „Dominou” cu fonduri europene, prin Corpul European de Solidaritate, se va derula în perioda august 2020 – iulie 2021 în şcoli din Craiova şi din mediul rural al județulului Dolj. Şcolile partenere sunt Şcoala Gimnazială „Ion Gh. Pleşa” Almăj, Şcoala Gimnazială Coţofenii din Dos, Şcoala Gimnazială Coşoveni, Şcoala Gimnazială Murgaşi şi Şcoala Gimnazială „Ion Ţuculescu” Craiova. Iniţiatorii proiectului îşi propun să tragă un semnal de alarmă copiilor din mediul rural şi celor dintr-o şcoală de la periferia Craiovei, cu privire la importanţa igienei orale corecte.

„Statisticile arată că ţara noastră este pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte consumul de pastă de dinţi şi igienă orală. În plus, datele arată ca 90% dintre români suferă de probleme dentare, iar peste 40% dintre ei nu au fost niciodată la dentist.Cel mai grav este faptul că şi cei mici au mari probleme, din cauză că nu se spală pe dinţi. În mediul rural, copii cu vârsta cuprinsă între 7-11 ani au deja măsele cariate şi dinţii stricaţi sau căzuţi. Datele arată că tinerii, cei mai mulţi din mediul rural, ajung să îşi pună aproape toată dantura la vârsta de 20-30 de ani. Acesta este motivul pentru care iniţiativa tinerilor voluntari din Asociaţie a fost binevenită”, a declarat Mariana Stoineac, preşedintele Asociaţiei „Dominou”. Echipa de proiect este formată din cinci voluntari din cadrul Asociaţiei „Dominou”,  activi şi plini de dorinţa de a se implica în schimbarea comunităţii în care trăiesc. Trei dintre voluntari, dr. Maria Alexandra Drăghici, dr. Iulia GeorgianaTonescu şi dr. Alina Panțucu, au absolvitUniversitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, specializarea medicină dentară,iar în prezent suntmedici rezidenţi.

Şcolarii trebuie să înţeleagă

Obiectivele proiectului sunt ca 300 de şcolari, cu vârsta între 7-11 ani, să înţeleagă informaţiile cu privire la cauzele apariţiei problemelor dentare şi să conştientizeze formele de manifestare a lipsei igienei orale, să adopte o alimentaţie sănătoasă şi să utilizeze corect şi periodic produsele de igienă orală. Proiectul urmăreşte ca, printr-o serie de activităţi educative formale şi nonformale, copiii să îşi consolideze informaţiile cu privire la igiena orală, importanţa acesteia şi nevoia unor tratamente specializate în caz de nevoie. Acestea se vor desfăşura în parteneriat cu cadrele didactice din şcoli, întimpulorelor de dezvoltare personală. „În comunităţile vizate, serviciile stomatologice sunt fie absente, fie greu de accesat, de vină fiind, de cele mai multe ori , situaţia economico-socială actuală, starea materială precară, precum şi lipsa informaţiilor care să prioritizeze orice fel de intervenţie stomatologică. Vom aduce în discuţie, factorii care influenţează sănătatea orală, precum alimentaţia şi periajul corect, determinându-i pe copii să îşi dezvolte deprinderi sănătoase pentru o viață sănătoasă. Un impact și mai mare se dorește să vină din partea copiilor asupra comunităților și grupurilor din care fac parte. Astfel, în urma informațiilor aflate în cadrul programului nostru, cât și în urma activităților întreprinse copiii să poată povesti părinților, bunicilor, prietenilor, colegilor cât de importantă este igiena orală pentru sănătatea și integritatea întregului organism uman.” a precizat dr. Maria Alexandra Drăghici, care aduce în proiect și experienţa câştigată în cadrul cabinetului stomatologic „Dentist Family” din Craiova.