Ecourile meciului în presa internaţională

0
74

romaniaJurnaliştii din Ţara Cantoanelor sunt convinşi că naţionala lor trebuia să câştige. „Elveţia merita de o mie de ori să câştige meciul cu România. Rezultatul nu reflectă nici pe departe jocul. Nu am câştigat din două motive: lipsa de eficienţă în faţa porţii şi un gol primit din penalty”, au scris cei de la Le Matin. Tribune de Geneve este de aceeaşi părere: „Am avut un Shaqiri fantomatic, iar Lichtsteiner a comis o greşeală uriaşă care ne-a costat două puncte”.

Cotidianul britanic The Mirror este singurul care laudă prestaţia României, deşi parcă au văzut alt meci: „Ştiam că românii vor fi puternici în apărare, au demonstrat-o în preliminarii. În meciul cu Elveţia, mai mult decât în cel cu Franţa, au fost încăpăţânaţi şi bine organizaţi. Echipa asta are o atitudine care demonstrează că pot şi altceva decât să stea cu spatele la zid. Au trimis oameni în atac în fiecare dintre cele două meciuri de la Euro, fotbaliştii se cunosc foarte bine între ei, îşi ştiu jocul unul altuia pe dinafară. Stanciu şi Andone au fost lăsaţi pe bancă, dar Chipciu şi Keşeru s-au potrivit perfect. Dacă totul decurge conform planului în meciul cu Albania, nicio echipă nu îşi va dori să joace cu România în fazele eliminatorii”.

Cei de la Eurosport compară partida României cu Elveţia cu meciul dintre România şi Franţa, de la turneul din urmă cu 8 ani, confruntare care a fost desemnată cel mai urât meci al întrecerii: “Ai putea fi iertat dacă ai uitat să urmăreşti România – Elveţia. Era o partidă menită să fie uitată. Un joc insipid, un rezultat ce permite Elveţiei aproape sigur să iasă din grupă, iar României să vâneze o victorie plauzibilă cu Albania”.

L’Equipe, principalul cotidian de sport din Franţa, scrie că elveţienii au ce să regrete: „România şi Elveţia s-au anihilat reproc în meciul disputat în Grupa A de la EURO 2016. După ce România a deschis repede scorul, Elveţia şi-a concentrat eforturile pe egalare, însă dominarea sa nu i-a adus şi mai multe goluri”. Cotidianul îl laudă pe Bogdan Stancu, „prolificul marcator de la Genclerbirligi, care deja a marcat în meciul cu Franţa”, şi consideră că „selecţionerul Anghel Iordănescu a făcut o alegere bună când l-a trimis în teren pe Chipciu în locul lui Stanciu”. Francezii apreciază că accidentarea lui Pintilii, înlocuit la pauză cu Hoban, a dereglat organizarea României. „Viitoarea adversară a Franţei în ultimul meci al grupei a înregistrat un semi-eşec în partida cu România. Aceasta a blocat Elveţia care, totuşi, are şanse mai mari decât adversara sa de miercuri la calificarea în optimile competiţiei”, scrie Le Figaro.

Jurnaliştii de la Le Monde scriu însă că egalul dintre România şi Elveţia nu clarifică prea mult situaţia din Grupa A: „Franţa, care are două victorii, şi-a asigurat calificarea în optimi, însă Elveţia şi România depind de rezultatele de duminică. Totuşi, românii ar trebui să-i fie recunoscători lui Haris Seferovic, scrie cotidianul francez. Elveţianul şi-a creat numeroase ocazii, dar a reuşit să le rateze, descurajându-şi şi cei mai înfocaţi fani”.

Italienii de la Gazzetta Dello Sport au notat despre meciul de pe Parc de Princes: „După ce a pierdut nemeritat cu Franţa, România a încercat să joace mai ofensiv cu Elveţia, dar nu prea a reuşit. Egalul a fost echitabil, dar românii sunt nevoiţi să parieze totul pe meciul cu Albania lui de Biasi”.