Precizările lui Putin asupra chestiunii divulgării de informaţii

0
322

putinPreşedintele rus Vladimir Putin a declarat astăzi, la Soci, că omologul său american Donald Trump nu i-a divulgat niciun fel de informaţii secrete şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, liderul de la Kremlin oferindu-se să pună la dispoziţia Congresului SUA transcrierea discuţiei purtate de cei doi săptămâna trecută la Washington, informează Reuters, AFP şi DPA.

”Dacă administraţia americană o va autoriza, suntem pregătiţi să furnizăm înregistrarea conversaţiei între Lavrov şi Trump Congresului şi Senatului americane”, a afirmat Putin, într-o conferinţă de presă la Soci cu şeful guvernului italian, Paolo Gentiloni.

El a respins controversa legată de potenţiala divulgare de informaţii clasificate de către Donald Trump, afirmând că Statele Unite trec printr-o perioadă de ”schizofrenie politică” în creştere şi că lui Trump nu i se permite să-şi desfăşoare activitatea în mod adecvat.

”E greu de imaginat ce altceva mai pot inventa aceşti oameni care produc astfel de prostii şi tâmpenii”, a mai spus Putin.

”Ceea ce mă surprinde este că ei agită situaţia politică internă folosind slogane antiruseşti. Fie nu înţeleg daunele pe care le provoacă propriei ţări, caz în care sunt pur şi simplu proşti, fie înţeleg totul, şi atunci sunt periculoşi şi corupţi”, a continuat preşedintele rus.

Un oficial de la Kremlin, Uiri Uşakov, le-a declarat ulterior reporterilor că Moscova deţine o transcriere a discuţiei, nu o înregistrare audio.

Doi oficiali americani au declarat luni că Trump i-a divulgat lui Lavrov informaţii clasificate despre o operaţiune planificată a Statului Islamic, aruncând Casa Albă într-o nouă controversă la doar câteva luni după învestirea preşedintelui.