Salonul florilor de mină şi pietrelor semipreţioase, în centrul Craiovei

0
404

Spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale din ţară şi din străinătate, geme şi obiecte de podoabă prelucrate din minerale sunt expuse până duminică, 18 mai a.c., în Piaţa „William Shakespeare”, spre vânzare, la preţuri pentru toate buzunarele, în cadrul Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme. Devenit deja tradiţie pentru Craiova, evenimentul, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, este organizat de Secţia de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Muzeului Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local.

La Craiova, prima ediţie a Salonului a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008 şi s-a bucurat de aprecierea publicului şi a participanţilor. Ca şi consecinţă directă, an de an, numărul participanţilor a crescut, ajungând de la 28 la prima ediţie, la 46 la ediţia din 2012. Publicul a venit în număr mare în fiecare an, mereu mai interesat şi mereu mai informat, validând astfel eforturile organizatorilor şi îndeplinind obiectivul principal al Salonului, respectiv de a informa, educa şi a forma publicul vizitator prin intermediul unei manifestări publice în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele.

“Cea de-a VII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale Fosile şi Geme este una deosebită, pentru că avem un număr mare de participanţi şi sperăm ca pe parcursul acestor zile publicul să vină, să compare şi să cumpere. Piesele expuse sunt originale şi sunt convins că va fi o bună ocazie pentru specialişti de a schimba idei, dar şi pentru a arăta publicului exact care este valoarea acestor nestemate ale planetei noastre. Va avea loc şi un fel de bursă în cadrul căreia va fi stabilit preţul pe un an la aceste pietre semipreţioase. Partea inedită a acestui eveniment este reprezentată de o instalaţie specială de extragere a aurului aluvionar. Publicul va putea învăţa să facă acest lucru şi sunt convins că această ediţie va avea un succes în rândul doamnelor şi domnişoarelor”, a precizat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Specialişti de marcă din ţară şi din străinătate, prezenţi la expoziţie

Evenimentul din acest an se bucură de participarea unor specialişti de marcă din ţară şi străinătate (prof. univ. dr. Vlad Codrea – Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Laszlo Palinkas – Universitatea din Budapesta, doctor în mineralogie Oscar Edelstein – Sighetul Marmaţiei, geologii Emil şi Livia Spiac, Carmen, Costin Andrei, Andrei Gorduza ș.a.), dar şi colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti, Ungaria, Ucraina, Moldova) şi chiar persoane care provin din Africa şi India, aflaţi la studii sau stabiliţi în România.

Succesul ultimelor două ediţii ale Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, ca şi expoziţie publică cu vânzare, târg, bursă a mineralelor, a determinat ca la manifestare să se înscrie şi numeroşi meşteşugari hand-made, cu bijuterii deosebite realizate prin prelucrarea, şlefuirea acestor fascinante minerale. “Luna mai este foarte intensă pentru viaţa culturală a Craiovei. Nici Muzeul Olteniei nu putea să nu fie prezent în această viaţă activă culturală din Craiova, organizarea unor astfel de evenimente aducând mai aproape activitatea de zi cu zi a Muzeului Olteniei – prin Secţia de Ştiinţele Naturii. Este o invitaţie pe care o facem în special doamnelor şi domnişoarelor – să viziteze această expoziţie de geme şi pietre semipreţioase, pentru că aici pot să vadă lucruri deosebite şi un experiment legat de modul cum se poate extrage aurul în Munţii Apuseni, prezentat de un profesor din Ardeal”, a afirmat Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Salonul Naţional de Minerale, Geme şi Fosile poate fi vizitat astăzi, între orele 9.00 şi 19.00, dar şi mâine, 19 mai, până la ora 14.00.

 

În România, primele expoziţii de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca, începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea „Babeş-Bolyai”din Cluj-Napoca, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. Iniţial, la manifestările de acest gen luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi, din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi, însă, gradual, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, ajungând, astăzi, să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural din România.