Preşedintele ANAF nu s-a prezentat în faţa comisiei de Buget-Finanţe din Senat, la invitaţia oficială

0
100

Gelu Ştefan Diaconu

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, nu s-a prezentat ieri la şedinţa comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, după ce i-a fost trimisă invitaţie oficială, şi nici nu a anunţat că nu poate ajunge, a declarat preşedintele comisiei, Viorel Arcaş. „Domnul Diaconu nu s-a prezentat azi (joi – n.r.) la comisie, noi i-am trimis invitaţie oficială, cum facem cu toţi. Avea obligaţia să vină, nu trebuia să confirme, însă trebuia să ne anunţe dacă nu poate ajunge, fiind plecat în delegaţie”, a afirmat Arcaş după ce membrii comisiei l-au aşteptat pe preşedintele ANAF aproape o oră.

El a precizat că va anunţa ministrul Finanţelor şi premierul, pentru ca aceştia să ia măsuri pentru această situaţie. Totodată, comisia vrea să-l recheme pe Diaconu pentru a da explicaţii. “Nu putem să stăm la cheremul domnului Diaconu, să vină când vrea şi când nu vrea, premierul va fi anunţat şi să ia măsuri”, a spus Arcaş. Senatorii s-au arătat foarte deranjaţi de lipsa preşedintelui ANAF la şedinţă, catalogând comportamentul său drept sfidare.

Diaconu a fost invitat la începutul lunii aprilie la şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe din Senatul pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi “închide cofetării pentru 5 lei”. Decizia a fost luată la finele lunii martie la propunerea senatorului PSD Constantin Popa, propunere care a fost votată în unanimitate de membrii comisiei.

O parte dintre senatori se aştepta la acel moment ca preşedintele ANAF să nu se prezinte. “Oricum nu vine, e prea mare onoarea pentru noi”, a spus unul dintre senatori atunci. Arcaş spune că, deşi problemele s-au rezolvat parţial în ceea ce priveşte controalele ANAF, printr-o ordonanţă, mai sunt de discutat diverse aspecte. “În plus, domnul Diaconu putea să fie prezent azi şi pentru discuţiile pe Codul de Procedură Fiscală, pentru că azi trebuia să îl analizăm împreună cu amendamentele depuse. Tot reprezentanţii ANAF şi ai Finanţelor ne împiedică să respectăm calendarul, deşi cred că ne vom încadra în timp, trebuie să terminăm raportul până la sfârşitul lunii”, a menţionat preşedintele comisiei.

Gelu Ştefan Diaconu și-a explicat absenţa de la şedinţa Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului, considerând “neavenită” convocarea sa pe marginea “invenţiilor” potrivit cărora Antifrauda a închis afaceri pentru 2-3 lei găsiţi în plus în casă. «ANAF a informat în mod repetat că acele cazuri mediatizate excesiv, în care publicul a fost informat că s-au “închis” afaceri pentru 2-3 lei găsiţi în plus în casă, sunt pure invenţii. Consider că această convocare a preşedintelui ANAF de către Comisia parlamentară a Senatului, pe marginea acestor invenţii, este neavenită în contextul politicii guvernamentale actuale de combatere fermă a evaziunii fiscale», a transmis Diaconu într-un comunicat.

El a precizat că ANAF nu face legi şi nu are voie să acţioneze altfel, în desfăşurarea activităţii, decât respectând fără excepţie prevederile legale aflate în vigoare. “Prin urmare, orice încercare de a trage la răspundere persoane sau instituţii care nu fac decât să aplice legea, făcută de cei în drept, nu este altceva decât un exerciţiu de imagine”, a mai spus Diaconu.