Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei, arestată pentru 30 de zile

0
507

Cristina Calangiu, fost viceprimar al Craiovei și fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, reţinută miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Craiova pentru trafic de influenţă în formă continuată, a fost arestată preventiv pe 30 de zile. Hotărârea a fost luată ieri după-amiază, de Tribunalul Dolj, iar avocatul inculpatei a făcut deja contestație, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova săptămâna viitoare.

Reamintim faptul că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Craiova au anunțat, miercuri după-amiază, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 aprilie 2015, a inculpatei Cristina Mariana Calangiu, viceprimar al municipiului Craiova, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (9 acte materiale). Cristina Mariana Calangiu a fost reținută în dosarul în care, pe 1 aprilie a .c., au fost reținuți pentru fapte de corupție alți doi funcționari publici craioveni, respectiv Rodica Ţenea, fostă directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, în prezent consilier juridic la Direcția Juridică a Primăriei Craiova, şi șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Dolj, Radu Smarandache (ambii aflați în continuare după gratii). Anchetatorii susțin că cei doi, în ultimii trei ani, folosindu-şi relaţiile, au cerut şi primit diverse sume de bani, în lei sau euro, de la persoane care voiau certificate de încadrare în grad de handicap sau să se angajeze în diverse instituţii publice din Craiova. În sarcina celor doi inculpaţi s-au reţinut câte şase fapte de corupţie.

Procurorii DNA o acuză și pe Cristina Calangiu că a cerut și primit diverse sume de bani de la persoane care doreau să se angajeze la spitale din Craiova și, cel mai probabil, la mijloc este același intermediar ca și în cazul Rodicăi Țenea și al lui Radu Smarandache. În ordonanța de reținere se arată că „în intervalul 2007-2014, perioadă în care inculpata Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcțiile de manager al Spitalului Clinic de Urgență nr. 1 Craiova (în perioada 2006-2009), respectiv, viceprimar al municipiului Craiova (în perioada 2012-2015), printr-un intermediar, a pretins și primit sume de bani, cuprinse între 15.000 lei și 8.000 euro, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova”, după cum au anunțat reprezentanții DNA. Iar ancheta nu este finalizată, în cauză desfășurându-se acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Ieri după-amiază, Cristina Calangiu a fost dusă încătușată la Tribunalul Dolj, unde, după ce a fost audiată de judecători mai bine de o oră, a fost admisă propunerea procurorilor DNA Craiova și s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecător Denis Gabriela Ghervase, apărătorul Cristinei Calangiu a și formulat contestație împotriva hotărârii instanței de fond, contestația urmând să se soluționeze la Curtea de Apel Craiova.