Medicul Khalil Haney, de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal Calafat, condamnat pe fond la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, a fost achitat. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul, luni, 14 aprilie a.c., a casat hotărârea Tribunalului Dolj și, rejudecând cauza, a decis ca inculpatul să fie achitat. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că medicul Khalil Haney de la Spitalul municipal din Calafat este nevinovat de cele șase fapte reținute în sarcina sa – patru de luare de mită și două de primire de foloase necuvenite. Instanța Supremă a luat act de faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova și-a retras recursul și l-a admis pe cel al medicului, achitându-l pe acesta. Soluția definitivă a fost pronunțată luni, 14 aprilie a.c.: „Admite recursul declarat de inculpatul Khalil Haney. Caseaza în totalitate decizia și sentința penală nr.539 din 14.12.2012 pronunțată de Tribunalul Dolj și rejudecând: Conform art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 lit.b C.pr.pen, în aplicarea art.3 din Legea nr.187/2012, achită inculpatul Khalil Haney pentru savârșirea a 6 infracțiuni prev. de art.289 alin.2 Cod penal. Definitivă”, se arată în încheierea de ședință a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Medicului Khalil Haney, în vârstă de 41 de ani, originar din Kuwait, dar cu cetăţenie română, de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal Calafat, a fost trimis în judecată în mai 2012, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru patru infracţiuni de luare de mită şi două de primire de foloase necuvenite. Medicul a fost denunţat în februarie 2012, la Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj de o femeie care s-a plâns că acesta i-a cerut 200 de lei pentru o operaţie de întrerupere de sarcină. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurori, pe 20 martie 2012, femeia care l-a denunţat pe medic s-a dus din nou la spital, a purtat o discuţie cu el pe parcursul căreia bărbatul a recunoscut primirea celor 200 de lei şi i-a cerut să mai facă o operaţie similară pentru o cunoştinţă de-a sa. Medicul nu ştia că această “cunoştinţă” este, de fapt, un investigator sub acoperire. Acesta s-a dus la Spitalul din Calafat, pe 20 martie, a luat legătura cu medicul respectiv şi i-a explicat că ar avea nevoie de ajutor, întrucât amanta sa a rămas însărcinată şi vrea o operaţie de întrerupere a sarcinii. Pe 22 martie, investigatorul s-a dus din nou la spital, cu 500 de lei, bancnotele fiind anterior marcate criminalistic. Imediat ce i-a dat banii, medicul a fost prins de echipa operativă. “Cu ocazia surprinderii în flagrant, inculpatul a negat că în schimbul acestei sume urma să efectueze intervenţia chirurgicală solicitată de investigator, susţinând că banii au fost primiţi cu titlu personal, deşi înregistrarea convorbirilor purtate de cei doi denotă, fără echivoc, faptul că banii au fost primiţi de inculpat în vederea efectuării actului medical solicitat”, au consemnat procurorii în rechizitoriu.
Medicul nu a fost arestat așa că s-a întors la muncă, iar ancheta în cauză a continuat şi, o lună mai târziu, pe 18 aprilie 2012, a fost din nou prins în flagrant primind bani pentru efectuarea unui control de specialitate. Alte denunţuri s-au strâns la dosar, în timpul cercetărilor, procurorii concluzionând că medicul primea bani atât după efectuarea actelor medicale la care era abilitat prin fişa postului, dar că pretindea şi primea astfel de foloase şi înainte de acestea. Khalil Haney a fost trimis în judecată pentru patru infracţiuni de luare de mită şi pentru alte două infracţiuni de primire de foloase necuvenite, iar pe 14 decembrie 2012, magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Pe 10 mai 2013 Curtea de Apel Craiova a respins, ca nefondate, apelurile declarate în cauză de inculpat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar acum, la recurs, inculpatul a avut câștig de cauză.