Adevărate lecţii juridice, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

0
544

În Aula Magna a Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova s-au desfăşurat, ieri, două evenimente importante pentru mediul academic şi juridic: Conferinţa Naţională de Drept Procesual Civil şi conferirea titlului de „Doctor Honoris Causa” prof.univ.dr. Ioan Leş, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Conferinţa Naţională de Drept Procesual Civil se adresează profesioniştilor în domeniul dreptului – magistraţi, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, consilieri juridici –, precum şi celor interesaţi de problemele controversate apărute în cei cinci ani de aplicare a Codului de procedură civilă.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut prof.univ.dr. Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova: «Suntem onoraţi să organizăm o astfel de conferinţă, unde vor susţine prelegeri importanţi specialişti de la mai multe instituţii de învăţământ superior din ţară. De asemenea, evenimentul decernării titlului de „Doctor Honoris Causa” domnului prof.univ.dr. Ioan Leş este unul foarte important. De Sibiu ne leagă atât prezentul, prin colaborările aflate în derulare, cât şi trecutul. Acolo, după Marea Unire, a funcţionat, până în 2019, Consiliul Dirigent al Transilvaniei şi s-au pus bazele noului sistem juridic al României Mari. Mulţumim Senatului Universităţii din Craiova, preşedinte prof. univ.dr. Gheorghe Ştefan,Universităţii din Craiova, rector. prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spânu, Consiliului Judeţean Dolj, celorlalţi parteneri ai noştri, pentru organizarea acestor manifestări».

Acţiuni din programul „Anul Centenarului”

Prezent la manifestări, prof.univ.dr. Ionuţ Cezar Spânu, rector al Universităţii din Craiova, a pus accentul pe înscrierea instituţiei de învăţământ superior pe linia acţiunilor dedicate Anului Centenarului: „Este o nouă acţiune care este înscrisă în calendarul academic al Universităţii din Craiova. Dacă 2017 a stat sub semnul aniversării a 70 de ani de învăţământ superior la Craiova, 2018 este cel al Centenarului, manifestarea de astăzi fiind prima dintre cele care vor avea loc la Craiova. Suntem onoraţi că putem decerna titlul de „Doctor Honoris Causa” domnului prof. Ioan Leş”.

Un profesionist al Dreptului

Decernarea titlului de „Doctor Honoris Causa” prof.univ.dr. Ioan Leş a fost punctul culminant al acţiunilor de ieri. „Laudatio” a fost susţinut de prof.univ.dr.  Daniel Ghiţă, prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova. Cel premiat este unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai dreptului, multiplu premiat al mai multor instituţii din domeniu, cu studii şi articole publicate în spaţiul Uniunii Europene, fiind co-fondator al Asociaţiei Internaţionale a Facultăţilor de Drept Latine, organism cu personalitate juridică, cu sediul social la Valladolid (Spania). A fost parlamentar în primul legislativ din 1990 şi membru al Comisiei de redactare a Constituţiei României, aprobată în 1991. A fost un fervent susţinător al constituirii instituţiilor democratice: Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii, Avocatul Poporului etc. De asemenea, a fost ambasador al ţării noastre în mai multe state, în primul rândVenezuela, unde a avut două mandate (1992 – 1996; 2004 – 2006).

„Orice abordare trebuie făcută pe considerente ştiinţifice”

După primirea titlului de „Doctor Honoris Causa”, prof.univ.dr. Ioan Leş s-a adresat asistenţei: „Sunt, sincer, profund emoţionat. Aveţi o Universitate de excepţie, iar, în ceea ce priveşte Facultatea de Drept, nu am văzut, până acum, un asemenea sediu. Nu spun că nu or exista, dar eu nu le-am descoperit. Titlul primit mă obligă la o şi mai bună colaborare. În ceea ce priveşte disertaţia mea de astăzi, vă spun că am stat mult să mă gândesc la ceea ce voi prezenta în faţa dumneavoastră. M-am oprit la discuţiile care sunt, în prezent, pe reforma în justiţie. Cred că orice abordare trebuie făcută pe considerente ştiinţifice, ţinând cont atât de realităţile româneşti, cât şi de cele europene şi nu numai. Este o problemă delicată, care are conotaţii şi pentru viitorul nostru democratic. Nicio putere nu trebuie să fie absolută. Problema nu este numai a noastră, ci e la nivel universal. Este vorba despre colaborarea între puterile statului, dar una loială, iar, dacă aţi observat în ultimul timp, chiar Curtea Constituţională vorbeşte despre aceste lucruri. Trebuie o separaţie clară a puterilor şi, recunosc, în 1990, am fost printre cei care s-au opus cererilor opoziţiei de atunci, pentru stipularea în Constituţie, în mod clar , al acestui concept. Noi, la acel moment, ne-am inspira tdin Constituţia Franţei, din anii 1950, a lui De Gaulle, unde se merge pe puterea poporului. De fapt, aşa şi trebuie să rămână, dar cu o delimitare clară”.