Cereri multe, locuri puţine în cimitirele din Craiova

0
159

Primăria Craiova pregăteşte extinderea cimitirelor Ungureni şi Craiova Nord, sperând că poate ameliora criza mormintelor. Se vor face 3.000 de locuri de veci, dar numărul cererilor este mult mai mare, acestea fiind de 5.500.

Deşi lucrările pentru extinderea cimitirului Ungureni nu au început încă, deja au fost depuse 4.500 de cereri pentru cele 2.000 de locuri de veci care vor fi amenajate aici. „Singura soluţie pentru ieşirea din această criză a mormintelor este amenajarea unui nou cimitir. Acest lucru se va putea întâmpla în 3-4 ani”, susţine şeful Serviciului de administrare a cimitirelor din cadrul Primăriei Craiova, Lucian Moşoiu.

Cererile sunt avizate şi de un medic

Pe lângă trasarea noilor locuri de veci, vor fi amenajate alei şi va fi ridicată o capelă nouă, modernă şi încăpătoare. „Avem deja circa 4.500 de cereri pentru aceste 2.000 de locuri de veci care se vor crea la Ungureni. Pentru a decide care din aceste cereri se vor aproba, s-a constituit o comisie de pompe funebre, din care face parte şi un medic. Comisia va avea în vedere, în primul rând, data la care a fost depusă cererea pentru un loc de veci, precum şi gravitatea bolii de care suferă solicitantul”, a explicat Lucian Moşoiu.

Zece solicitări pe zi

Tot pentru a face faţă cererii tot mai mari de morminte, municipalitatea craioveană are în vedere şi extinderea cimitirului Craiova Nord. „Cimitirul Craiova Nord urmează să se extindă peste stradă. Aici va fi o nouă capelă, în jurul căreia se vor face circa 1.000 de locuri de veci. Nici acestea nu sunt suficiente pentru că deja avem 1.000 de cereri”, a mai spus Moşoiu, menţionând că vin aproximativ zece cereri pe zi.

Taxele pentru întreţinere nu se mai plătesc de patru ani

Din 2008, taxele pentru întreţinerea locurilor de veci nu mai sunt obligatorii. Reprezentanţii Primariei Craiova spun că acest lucru este o piedică financiară importantă. Pe de o parte, pentru că nu mai vin aceşti bani de la persoanele care concesionează locuri de veci, administraţiei îi este greu să le întreţină din fonduri proprii, făcând eforturi pentru a asigura în primul rând paza mormintelor. Pe de altă parte, se strâng bani puţini şi pentru amenajarea de noi cimitire. În Craiova se află patru cimitire: Sineasca- 22.300 locuri de veci, Ungureni-7.300, Craiova Nord-6.000 şi Dorobănţiei-5.000. Locurile libere sunt prea puţine, în Dorobănţiei-500 și Craiova Nord-800.

CRISTINA GHIŢULESCU