Asistentul de la IML Craiova care măsluia certificate, condamnat la un an şi opt luni de închisoare

0
440

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au prununţat, ieri, sentinţa, în dosarul traficului de influenţă de la Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova, în care au fost judecaţi Cristian Preda, asistent în cadul IML şi Jana Păun, femeia care îi găsea clienţi bărbatului. Bărbatul a primit un an şi 8 luni de închisoare, iar femeia 2 ani şi 6 luni de detenţie. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel, atât de procurori, cât şi de inculpaţi.

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au început cercetările în acest caz la sfârşitul lunii august 2011, după ce o persoană a depus plângere că le-a dat celor doi 3.250 de lei pentru întocmirea unui raport medico-legal de calcul retroactiv al alcoolemiei mai “convenabil”, document care putea să-l scape de urmărirea penală. Denunţătorul a precizat că a ajuns la asistentul Cristian Preda prin intermediul Janei Păun, care se prezentase ca fiind avocată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, denunţătorul s-a hotărât să-i reclame pe doi după ce, în august 2011, a fost trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, întrucât raportul nu fusese “măsluit” de Preda, potrivit înţelegerii. În urma denunţului, procurorii au autorizat folosirea unui investigator sub acoperire, care s-a întâlnit cu Cristian Preda pe 29 noiembrie 2011. Acesta i-a cerut asistentului să-l ajute cu un certificat medico-legal pentru un verişor, în care să fie trecute mai multe zile de îngrijiri medicale. S-au înţeles pentru suma de 500 de euro, iar Preda a fost prins în flagrant, în timp ce primea banii marcaţi criminalistic, la sfârşitul anului trecut, pe 2 decembrie. Asistentul şi Jana Păun au fost arestaţi preventiv pentru trafic de influenţă, iar ulterior, în decembrie, au fost trimişi în judecată, femeia fiind eliberată după aproximativ o săptămână petrecută în arest, cu obligarea de a nu părăsi localitatea de domiciliu, respectiv comuna Drăgoteşti.

Ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar, cei doi fiind găsiţi vinovaţi de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Cristian Preda a fost condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare, faţă de el fiind menţinută arestarea preventivă, în timp ce Jana Păun a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, în termen de 10 zile, atât de procurori, cât şi de inculpaţi.