Solomon se opune ciuntirii oraşului: “Dacă se întâmplă aşa ceva, eu plec acasă!“

1
390

Primarul Antonie Solomon a anunţat că municipiul este în pericol să-şi piardă fâşii importante de la periferie, dar că el se va opune total acestei ciuntiri a teritoriului. PUG-ul Craiovei, care trebuie musai să fie reînnoit în acest an, prinde sub umbrela municipalităţii doar o parte din suprafaţa actuală a oraşului, lăsând comunelor învecinate aproape 1.200 de hectare.

În ciuda planurilor de dezvoltare a zonei metropolitane, planuri pe care şi le fac autorităţile locale, s-ar părea că Bănia va rămâne tot cu străzile, cartierele şi periferiile pe care le avea cu mult timp în urmă. Asta din cauza faptului că extinderea municipiului s-ar putea să nu fie recunoscută de specialiştii în urbanism. “Am văzut care e gândirea unora care sunt în conducerea Ministerului Dezvoltării, să revenim la graniţele prevăzute prin legea de împărţire administrativ teritorială din 1968. Asta ar însemna să rămânem un fel de Slatina, să ajungem un oraş cu 90.000 de locuitori. De ce? Pentru că acum 50 de ani exista nu ştiu ce IAS care avea terenuri până în centrul Craiovei?”, a declarat primarul Craiovei, Antonie Solomon.

Primarul se opune categoric

Edilul-şef din Bănie spune însă că, dacă se va întâmpla aşa, va reacţiona. Solomon susţine că este pregătit să se exprime cu vehemenţă împotriva unei astfel de reticenţe. “Dacă se întâmplă aşa ceva, eu plec acasă”, a răbufnit acesta într-o conferinţă de presă. Mai mult, Solomon a ţinut să spună, într-un mod cât se poate de explicit, că se va opune unei astfel de abordări administrative pentru Craiova atâta timp cât se va afla în funcţia de primar. “Vă spun de pe acum că acest lucru nu se va întâmpla cât timp sunt eu în Primărie”, a mai adăugat acestea, pe un ton categoric. Primarul Antonie Solomon nu a precizat, în schimb, când ar urma să se întâmple acest lucru, ştiut fiind faptul că autorităţile locale nu început încă demersurile de reînnoire a hărţii urbanistice a Craiovei.

Pierdere pentru municipiu, câştig pentru comune

Arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu susţine că a început diligenţele la minister pentru a reglementa întocmirea unui nou PUG al Craiovei, dar a întâmpinat aceeaşi problemă, a impunerii limitelor teritoriale din anii ’60. Potrivit acestuia, dacă se va merge pe această variantă – oficialii ministeriali invocând faptul că este foarte greu de modificat Legea nr. 2 din 1968 – Craiova îşi va scurta poalele cu vreo 1.200 de hectare care vor reveni comunelor Podari, Malu Mare şi Cârcea. Pe lângă pierderea unor teritorii în care municipalitatea a investit sume importante în infrastructură, cea mai mare problemă consistă din diminuarea populaţiei municipiului. Şi cu teritoriu mai restrâns şi cu locuitori mai puţini, Bănia riscă, prin urmare, să-şi piardă statutul de capitală a regiunii, ceea ce înseamnă şi fonduri europene mai puţine.

PUG-ul funcţiona de 10 ani

PUG-ul Craiovei are o istorie veche şi tristă. Ultima variantă a fost concepută în 2001, în timpul ultimului mandat al primarului Vasile Bulucea. În ciuda transformărilor edilitare prin care a trecut oraşul, planul urbanistic nu a fost schimbat cu nimic, funcţionând aşa timp de 10 ani. În 2011, autorităţile nu au mai avut nici o lege de partea lor şi au fost forţate să recunoască faptul că nu mai pot conta pe acest document. În primăvara trecută, PUG-ul a fost declarat expirat în mod oficial, iar reprezentanţii municipalităţii s-au grăbit să-l înlocuiască. Pentru că exista riscul să nu mai poată fi eliberată nici o autorizaţie de construire şi pentru că nu demaraseră nici o procedură pentru obţinerea unui nou PUG, autorităţile au venit cu ideea prelungirii celui vechi.

Un singur glonţ pe ţeavă

Până şi modul cum a fost prelungit acest PUG a fost extrem de controversat. Consilierii liberali, prin vocea arhitectului Emilian Ştefârţă, l-au criticat dur pe viceprimarul Mărinică Dincă – acesta înlocuindu-l la acea vreme pe primarul Antonie Solomon, care era suspendat printr-o decizie a instanţei de judecată. Arhitectul i-a reproşat viceprimarului că, în necunoştinţă de cauză sau pur şi simplu pentru a sabota construcţiile în Craiova, a propus ca PUG-ul să fie prelungit pentru o perioadă de numai un an, deşi există o lege care îi dă posibilitatea să se ofere cu prelungire de funcţionare de până la trei ani. Specialistul a atenţionat atunci că autoritatea şi-a epuizat practic singurul glonţ, dat fiind faptul că un astfel de document nu poate fi prelungit decât o singură dată.

1 COMENTARIU

  1. Mai bine la comuna decat cu numele ca sunt la oras. Locuiesc pe strada Toamnei, fosta Productelor, in acest oras european dar primaria nu binevoieste sa faca nimic in schimbul impozitelor si taxelor care se platesc pentru aceasta locatie din 1961. Strada este de pamaint, gaze si apa am bagat dupa indelungi asteptaripe cheltuiala si munca noastra Si buluceala si solomonu au promis au iesit primari si au uitat. DECI MAI BINE LA COMUNA MACAR TAXA ESTE MAI MICA.

Comments are closed.