OFSD Craiova a lansat proiectul „Mame speciale pentru copii speciali”

0
97

Organizaţia Femeilor Social Democrate Craiova a lansat miercuri, 15 ianuarie a.c., proiectul „Mame speciale pentru copii speciali”. Proiectul se adresează femeilor care îşi dedică fiecare clipă pentru a veni în sprijinul nevoilor copiilor lor, copii cu dizabilităţi. Astfel, timp de două luni, cât durează proiectul “Mame speciale pentru copii speciali”, 60 de mămici vor fi răsfăţate şi îngrijite, vor învăţa ce înseamnă să aibă timp şi pentru ele.

Organizatorii spun că şi-au propus ca prin acţiunile lor să sprijine mamele copiilor cu nevoi speciale şi să le ofere momente de respiro în vederea realizării unor activităţi de investigare a stării de sănătate, de îngrijire a aspectului fizic şi, nu în ultimul rând, de divertisment, având în vedere că starea lor de sănătate şi cea psihică sunt cele mai importante condiţii pentru ca, atât copilul cu nevoi speciale, cât şi întreaga familie să beneficieze de o viaţă normală.

«În urmă cu câteva luni, două mămici m-au vizitat la Sala Polivalentă pentru a cere aprobarea în vederea strângerii de fonduri pentru copiii cu nevoi speciale în cadrul competiţiilor sportive. Am observat atunci că de pe chipul acestor femei lipsea acea lumină reflectată de un surâs sau de licărirea aceea a privirii alimentată de pacea interioară. Aceste mame nu mai aveau în priviri nici un semn de bine, pentru că ele nu mai existau pentru ele, existau doar pentru copiii lor speciali. Le-am întrebat dacă ar dori să lase, măcar pentru câteva ore, grija lor în grija altor persoane suport, dacă ar dori să participe la un proiect prin care un prieten să le ofere timp pentru ele, pentru un moment de respiro, un moment în care să aibă timp să se gândească la ele, la sănătatea lor. Aşa a luat naştere proiectul “Mame special pentru copii speciali”. Ne dorim să sprijinim aceste femei speciale pe cât posibil, să le facem conştiente de ele însele, să le oferim un moment de respiro, să le răsfăţăm, să le facem să zâmbească şi să atragem atenţia familiilor, prietenilor, colegilor, vecinilor că pot ajuta un copil cu nevoi special prin ajutorul oferit mamei sale. Femeile social-democrate din Craiova vor fi lângă aceste doamne speciale cu sprijin moral, dar şi practic, în sensul că, pe lângă implementarea activităţilor care dau şansă vieţii active şi sprijină sănătatea pentru mama copilului cu nevoi special, vom prelua anumite sarcini, astfel încât mamele să beneficieze de timpul necesar pentru a participa la activităţile oferite prin acest proiect», a declarat preşedintele OFSD Craiova, Aurelia Filip.

„Nimeni nu se gândeşte la aceste femei minunate”

Prezent la evenimentul de lansare a proiectului “Mame speciale pentru copii speciali”, preşedintele PSD Craiova, primarul Lia Olguţa Vasilescu, le-a felicitat pe femeile social-democrate craiovene pentru această iniţiativă şi le-a rugat ca relaţia cu mamele speciale să nu se oprească la finalul proiectului: “Vă felicit pentru proiect. E prima dată când cineva se gândeşte şi la mamele care au copii cu nevoi speciale. De fiecare dată, în preajma sărbătorilor ne aducem aminte de copii, de bătrâni, dar nimeni nu se gândeşte la aceste femei minunate care şi-au dedicat toată viaţa pentru creşterea acestor copii şi ei minunaţi şi speciali. Nu puteam rata un eveniment într-adevăr special, cred că este prima dată când o organizaţie de femei se gândeşte la un astfel de proiect. Sper din toată inima să nu se oprească aici, să continue pe viitor, să creăm o legătură cu aceste doamne speciale şi să le ajutăm cânt mai mult de acum înainte în tot ceea ce au de făcut”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

„Vă încurajez să dezvoltaţi în continuare proiectul”

La rândul său, deputatul Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj, a spus că nu putea să rateze un astfel de eveniment special, afirmând totodată că organizaţiile de femei sunt un adevărat motor pentru partid. “Ştiu ce se întâmplă la nivelul organizaţiei de femei şi felicit toate doamnele implicate în proiect. Din punctul meu de vedere, în afară de structura organizatorică sunteţi cel mai important motor pe care îl avem şi nu pot decât să vă încurajez să dezvoltaţi în continuare proiectul început. Sunt lucruri minunate pe care le vedem la organizaţia de femei. Cred că sunt câteva mii de copii la care s-a ajuns la sfârşitul anului, în mare parte prin grija organizaţiei de femei, ceea ce este un lucru lăudabil. Vă încurajez, sunt alături de dumneavoastră”, a spus preşedintele PSD Dolj, deputatul Claudiu Manda.

 

 Pentru început, cele 60 de femei vor trece printr-un control medical amănunţit şi apoi, dacă este necesar, vor merge la un medic specialist. Mămicile vor trece pe la ginecolog şi dentist, apoi vor face vizite la salonul de înfrumuseţare, unde vor fi coafate, aranjate, machiate. Vor putea afişa o nouă manichiură, dar şi o poziţie mai relaxată în urma masajului. Partea de divertisment este asigurată de Opera Română Craiova şi Filarmonica „Oltenia”, la sfârşitul proiectului mamele vor primi şi o vestimentaţie semnată de un desinger local. În tot acest timp, mămicile, care nu au cu cine să îşi lase copiii, pot sta liniştite: cei mici vor fi supravegheaţi de voluntarii OFSD Craiova, alături de specialişti în domeniu.

 Se doreşte ca mamelor implicate în proiect să li se ofere şansa de a socializa, de a împărtăşi bucuriile, necazurile, reuşitele şi experienţele comune care le leagă, şansa să înveţe împreună să facă faţă situaţiilor speciale cu care se confruntă în această luptă continuă, posibilitatea de a se forma profesional într-o activitate care le permite să fie permanent în preajma copilului. „Am primit proiectul cu mare drag. Să fii mama unui copil cu dizabilităţi înseamnă să te ocupi de copil, de terapii, de recuperare şi viaţa unei astfel de mame este pusă pe locul doi. Proiectul a fost unul dorit şi abia aşteptăm să începem să ne răsfăţăm. Nu avem timp pentru noi pentru că avem alte priorităţi permanente; este sănătos să ne facem timp şi pentru noi, dar îl obţinem greu”, a spus Adriana Preda, mama unui copil cu nevoi speciale.