Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Nu poate exista Piaţa Unică fără libera circulaţie a forţei de muncă”

0
107
Marian-Jean Marinescu

Nu ceri să se limiteze dreptul la liberă circulaţie, care este un drept fundamental al Uniunii, şi nu blamezi popoare pentru că un număr foarte mic de beneficiari ai sistemului social din statul gazdă încalcă legea, a transmis vicepreşedintele Grupului PPE, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, în cadrul unei dezbateri organizate la iniţiativa sa, miercuri, 15 ianuarie, în Parlamentul European. „Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie şi alte ţări privind restricţionarea dreptului la liberă circulaţie trebuie să înceteze” a spus Marin Jean Marinescu, unul dintre autorii rezoluţiei privind respectarea dreptului la liberă circulaţie, supusă aprobării Parlamentului European ieri, şi care a fost depusă în numele a cinci grupuri politice din PE.

 

Parlamentul European critică dur poziţia anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricţionare a acestui drept. Membrii Parlamentului European cer aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminat al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine. Parlamentul European este îngrijorat de creşterea tendinţelor rasiste şi xenofobe dacă dezbaterea nu este adresată în mod raţional şi recunoaşte faptul că libertatea de mişcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide. „Aceste discuţii sunt alimentate de politicieni populişti, care vor să câştige voturi cu orice preţ şi care încearcă să mascheze astfel eşecurile lor administrative şi rezultatele economice nefavorabile ale ţărilor lor. Aceşti politicieni par să uite trei lucruri: în primul rând, faptul că libertatea de mişcare este unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor europeni. În al doilea rând, s-a dovedit că muncitorii mobili contribuie la dezvoltarea economică a ţării gazdă. În al treilea rând, uită faptul că nu poţi strânge voturi în acest fel. Astăzi, Parlamentul European le-a reamintit aceste lucruri”, a spus Marian-Jean Marinescu (RO), vicepreşedintele Grupului PPE şi unul dintre autorii rezoluţiei.

Beneficii pentru economia europeană

Jacek Protasiewic

Vicepreşedintele Grupului PPE a adăugat că nu trebuie să se facă o confuzie între libertatea de mişcare şi accesul la sistemele sociale: „Nu limitezi un drept fundamental și nu tragi la răspundere un întreg popor pentru că un număr mic de beneficiari încalcă legea. Cine greşeşte, plăteşte”. Şi eurodeputatul Jacek Protasiewic a avut o poziţie la fel de fermă vizavi de această problematică. „Nu trebuie să uităm beneficiile importante pe care această libertate le are pentru economia europeană. Cifrele sunt clare. Europenii migrează în alte țări pentru a munci, nu pentru a cere beneficii sociale. În pofida solicitărilor Comisiei Europene, niciun guvern european nu a fost capabil să vină cu dovezi care să infirme acest adevăr. Drepturile vin la pachet cu obligaţii. Ţine de fiecare guvern în parte să se asigure că legea este respectată. Răspândirea unor stereotipuri discriminatorii şi a unor acuzații false nu este însă modul prin care trebuie făcut acest lucru”, a adăugat vicepreşedintele PE Protasiewicz.