Winterland, târgul studenţesc de decoraţiuni de Crăciun şi de fapte bune. Pentru Loredana!

0
567

Holul central al Universităţii din Craiova a fost, ieri, neîncăpător pentru studenţii care s-au unit într-un gest pe cât de frumos, pe atât de important pentru un tânăr ca şi ei: organizarea Târgului Winterland. Ajuns la cea de-a VI-a ediţie, evenimentul are scop caritabil, fondurile rezultate din vânzarea exponatelor de Crăciun fiind donate, în acest an, Loredanei Jianu – o tânără de 27 de ani, studentă în anul I la Facultatea de Drept, aflată în incapacitatea de a se deplasa. Sute de coroniţe din brad, aranjamente şi decoraţiuni specifice sărbătorilor de iarnă, realizate cu talent şi ingeniozitate, din felurite materiale, de studenţi de la Facultatea de Horticultură, îşi aşteaptă cumpărătorii până marţi, 20 decembrie, inclusiv. Pentru că magia şi spiritul Crăciunului ne aduc pe toţi mai aproape…

„A fost o echipă extrem de dinamică şi de sufletistă”

targ 1 bisDevenită una dintre cele mai ample şi consecvente campanii umanitare ale studenţilor din centrul universitar craiovean, Târgul Winterland a fost pregătit, şi în acest an, cu grijă şi mult efort de tinerii de la Horticultură, dar şi de la alte facultăţi. „Continuăm tradiţia şi cu bucurie spunem că anul acesta au lucrat şi mai mulţi studenţi alături de cei de la secţia Peisagistică. A fost o echipă extrem de dinamică şi de sufletistă. De aceea noi credem că decoraţiunile acestea sunt cu suflet… De prin octombrie au început să aleagă materialele ori să le procure din natură – de la conuri, scoarţă, diverse fructe uscate la boabe de cafea şi orez, dopuri de plută, sfoară, pânză de sac etc.”, a precizat lect. univ. dr. Manuela Mandă, de la Facultatea de Horticultură.

Gestul studenţilor, salutat de conducerea Universităţii

targ 3Organizarea evenimentului a fost salutată de conducerea Universităţii craiovene, prof. univ. dr. Nicolae Panea felicitându-i, ieri, pe studenţi pentru implicarea lor. „Este o vreme a generozităţii, sensibilităţii, grijii faţă de celălalt mai mult decât oricând în timpul anului… Studenţii noştri s-au gândit să realizeze toate aceste obiecte pe care le vând azi ca să salveze un coleg. Deci, aici nu este doar o expoziţie minunată, ci una caritabilă. În acelaşi timp, ea întruchipează hărnicia, imaginaţia, talentul, dar şi largheţea sufletului acestor studenţi”, a subliniat prorectorul Nicolae Panea. Dărnicia tinerilor a fost apreciată şi de decanul Facultăţii de Horticultură, prof. univ. dr. Sina Cosmulescu.

Târgul Winterland s-a deschis cu un recital de colinde susţinut de Corul Facultăţii de Teologie, condus de pr. Adrian Maziliţa, în rândul auditoriului aflându-se şi tânăra Loredana Jianu, la care vor ajunge banii rezultaţi din vânzarea decoraţiunilor. Bucuria întrezărită în frumoşii ei ochi albaştri şi speranţa că starea de sănătate i se va îmbunătăţi şi cu ajutorul fondurilor donate de ei au fost cea mai bună răsplată pentru studenţii de la Horticultură…

Însoţită de mama sa chiar şi la cursurile de la facultate

Loredana 1Loredana Jianu suferă de tetrapareză spastică, sindrom distonic, hipotomie musculară, diskinezie musculară şi dizartrie şi are nevoie de recuperare neuromotorie prin tratament specializat. Vine din comuna Grădinile, judeţul Olt, şi a absolvit cursurile Colegiului Naţional „Ioniţă Asan” din Caracal. Deşi are numai 27 de ani, este ţintuită într-un scaun cu rotile şi mereu însoţită de mama sa, Valeria Jianu. „Are mare nevoie de recuperare, care trebuie făcută la un centru privat, la care vom ajunge în vacanţa de vară. Acum nu putem merge, pentru că trebuie să vină la facultate, fiind studentă în primul an Drept – specializarea Administraţie Publică”, spune, cu lacrimi în ochi, Valeria Jianu. O însoţeşte pe Loredana inclusiv la cursuri, unde îşi ia notiţe, tânăra neputând scrie. „Se simte foarte bine între colegi, fiind o fire sociabilă, un copil deosebit…”, adaugă mama.

Tratament specializat în ţară sau în străinătate

targ 1Loredana s-a născut cu stenoză de canal cervical, iar în timp problemele de sănătate s-au agravat. Dacă ar fi fost diagnosticată corect şi operată până la vârsta de 2 ani, ar fi avut şansa unei vieţi normale… În anii trecuţi, Loredana a mai primit un ajutor umanitar datorită căruia a putut face un tratament în Turcia. Suma de care are nevoie acum pentru recuperare este însă una pe care familia nu şi-o permite. „Am putea merge şi în străinătate, dacă s-ar putea, dar costurile sunt foarte mari. Chiar şi în ţară… La Târgu Mureş, unde există o astfel de clinică de recuperare, se plătesc 400 de lei pe zi. Iar ea are nevoie şi de însoţitor, deci costurile se dublează”, mai spune Valeria Jianu. De două luni, de când a venit studentă în Craiova, un voluntar medical o ajută pe tânără să se recupereze.

***

targ 4Târgul de Crăciun Winterland rămâne deschis în holul central al Universităţii din Craiova până marţi, 20 decembrie, şi poate fi vizitat zilnic, între orele 9.00 şi 17.00, iar în weekend – între 9.00 şi 14.00. Decoraţiunile pe care le puteţi achiziţiona de aici costă de la câţiva lei la câteva zeci de lei, fiecare exponat vândut aducând un strop de bucurie şi de speranţă pentru organizatorii evenimentului, dar mai ales pentru Loredana Jianu. Îi puteţi citi întreaga poveste, însoţită de fotografii de pe vremea când putea să meargă singură, pe https://loredanajianu.wordpress.com/.