Incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ: Bilanţul deceselor a crescut

0
696

Unul dintre cei 7 pacienţi transferaţi după incendiul ce a cuprins sâmbătă seara secţia ATI a Spitalului judeţean din Piatra Neamţ a decedat, bilanţul ajungând la 10 morţi.

Potrivit unor surse din anchetă, incendiul a izbucnit de la un injectomat şi s-a extins rapid la sursa de oxigen. Ar fi urmat o deflagraţie puternică, iar incendiul s-a extins în salon. În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, a fost transferat, ieri, la Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate. Potrivit ministrului Sănătăţii, ceilalţi pacienţi au patologie medie sau uşoară şi sunt internaţi pe secţii.

O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor au demarat cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Procurorul Marius Iacob a declarat că la cercetare participă specialişti în incendii de la INSEMEX Petroşani, specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică şi de la Poliţia Română. „Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetare la faţa locului ar putea dura mai multe zile, dar ar putea dura şi două zile”.

În context, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul. Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ. Ca urmare, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut precizări în legătură cu avansarea cercetărilor care au loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ:

* Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip COVID.

* În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie.

* Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate şi alte înscrisuri.

* Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile.

Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde s-a produs incendiul, fusese mutată, sâmbătă, fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat prefectul George Lazăr. „Acest lucru se cheamă modificare de structură. Iar modificarea de structură trebuia obligatoriu cu avizul DSP. Nici măcar nu au notificat DSP în acest sens”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr. Acesta a mai spus că, dacă toate instalaţiile de oxigen şi electrice erau avizate şi s-ar fi făcut totul ca „la carte”, nu s-ar fi întâmplat tragedia de la Spitalul judeţean Piatra Neamţ. „Nu sunt expert în zona asta, dar în mod clar un incident s-a produs de a ajuns la deflagraţie şi la un incendiu extrem de violent, care s-a manifestat cu putere mare. În mod clar, dacă toate instalaţiile, fie că vorbim de instalaţia de oxigen, de instalaţia electrică, erau avizate, dacă ar fi fost totul făcut ca la carte, în mod clar consider nu s-ar fi întâmpla această tragedie”, a afirmat Lazăr, la Piatra Neamţ.

El a mai menţionat că de foarte mult timp managerii acestui spital nu au transmis solicitări pentru dotare. Prefectul a mai spus că se ia în calcul revenirea secţiei ATI la etajul 3 al spitalului judeţean. „Obligatoriu se ia în calcul revenirea la etajul 3 pentru secţia de terapie intensivă. La acest moment, este solicitare şi pentru terapie intensivă, pentru unitatea mobilă, pentru sporirea numărului de cadre medicale prin transfer, detaşare de la alte spitale. Înţeleg că (…) mâine vor fi funcţionale 7 paturi de terapie intensivă dedicate pentru pacienţii COVID -19, avem suport şi de la alte judeţe dacă întâmpinăm probeleme. Ministerul Sănătăţii, premierul şi societatea civilă vor face toate eforturile ca dotarea să se facă cu celeritate, pentru a da o secţie de terapie intensivă funcţională”, a adăugat prefectul.

La schimb, persoanele din conducerea unităţii sanitare au precizat că Secţiile de Anestezie Terapie Intensivă ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ aveau avizul DSP. „Ca urmare a unor speculaţii făcute în spaţiul public cu privire la motivele care au condus la provocarea incendiului din salonul ATI, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ explică faptul că modificările realizate în vederea extinderii secţiei de ATI pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienţi pozitivi nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secţii ATI au aviz de la DSP cu privire la circuite. Zona în care s-a intervenit pentru extindere nu e funcţională şi se află într-o zonă diferită faţă de cea în care s-a produs incendiul”, se arată înttr-un comunicat. Aparatura din secţia ATI în care s-a declanşat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an, mai precizează comunicatul.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a adus la cunoștință, inserează ziarul din Piatra Neamţ, faptul că, în cursul zilei de duminică, 15 noiembrie, la unitatea medicală a avut loc o percheziție, efectuată în baza unui manadat emis de un judecător, pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care au determinat producerea incendiului din secția ATI.

Percheziția s-a derulat între orele 18.30 și 2.00 noaptea, la serviciu fiind prezenți toți responsabilii, care le-au pus la dispoziție organelor de anchetă toate documentele solicitate.

Reprezentanții SJU Piatra Neamț cooperează cu toate instituțiile abilitate și oferă întregul suport pentru ca anchetatorii să stabilească în cel mai scurt timp și cât mai exact modul în care s-a produs tragedia din secția ATI, în urma căreia zece persoane și-au pierdut viața și alte patru cadre medicale au fost rănite.