La sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei (strada „Popa Șapcă” nr. 8) se va derula luni, 19 noiembrie 2018, ora 12.00, un nou eveniment din cadrul proiectului cultural „Muzeul – o școală altfel”. Publicul craiovean este invitat să participe la conferința „Tradiții nipone – Japonia în vremea Sakurei”, care se va derula sub motto-ul „Experimentează frumusețile naturii și vei învăța câte ceva despre tine”, „pentru a afla lucruri inedite despre una din civilizațiile majore ale lumii, în care tradițiile străvechi se împletesc în mod incredibil de armonios cu tehnologia modernă, iar frumusețile naturale, bine conservate, reprezintă remedii pentru o viață sănătoasă”, precizează reprezentanții instituției. Invitat special este dr. Carmen Gache, conferenţiar universitar la Facultatea de Biologie a Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi.
„Din noianul de impresii culese și imortalizate în călătoriile repetate în Japonia, dr. Carmen Gache va împărtăși publicului craiovean detalii despre cea mai cunoscută tradiție japoneză, Sakura – Sărbătoarea înfloririi cireșilor, un spectaculos eveniment al naturii, o tradiție japoneză așteptată și mediatizată de întreaga lume. Sărbătoarea înfloririi cireșilor ocupă un loc special în cultura japoneză, Sakura fiind peste tot: în artă, expoziții de pictură, ceștile de cafea, hainele oamenilor. Și nu este vorba doar de o acțiune cu caracter comercial ci doar de faptul că cireșii înfloriți devin a doua stemă a Japoniei și un brand de țară, sezonier. Spectacolul florilor de cireș ține câteva zile și se încheie printr-o ninsoare de petale roz. Astfel, florile de cireș sunt asociate cu trecerea în neființă și, prin extensie, cu împăcarea în fața morții”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.
Evenimentul se desfășoară sub coordonarea muzeograf dr. Mirela Sabina Ridiche și este realizat în colaborare cu lector univ. dr. Carmen Bălescu (Facultatea de Horticultură a Universității din Craiova), prof. Camelia Simeanu și prof. Gabriela Gică (Colegiul Național “Carol I” Craiova), prof Simona Copăcescu, prof. Leila Podeanu, prof. Alina Firică (Colegiul Național “Elena Cuza” Craiova). Și-au anunțat participarea studenți de la Facultatea de Horticultură Craiova și elevi ai Colegiilor Naționale “Carol I” și “Elena Cuza”.