OPCAT – 10 ani de prevenire a torturii

0
1337

avocatul poporuluiLa sediul Facultăţii de Drept şi Stiinţe Economice ,,Spiru Haret ” din Craiova, Instituţia Avocatul Poporului – Domeniul privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în locurile de detenţie a organizat, prin intermediul Centrului Zonal Craiova, conferinţa cu tema ,,OPCAT-10 ani de prevenire a torturii”, ocazie cu care s-a vorbit, în principal, despre vizitele efectuate în penitenciarele din Craiova, recomandările făcute şi măsurile care au fost luate pentru remedierea problemelor.

Evenimentul de la Craiova a marcat împlinirea a 10 ani de la intrarea în vigoare a  Protocolului Opţional la Convenţia ONU împotriva torturii(OPCAT), când peste 80 de state au fost de acord să permită mecanismelor naţionale de prevenire să monitorizeze locurilor de detenţie. „Odată cu adoptarea acestui protocol, statele semnatare au consolidat angajamentul lor de a preveni tortura şi alte rele tratamente aplicate tuturor persoanelor private de libertate”, a precizat Lucian Moşoiu, consilier în cadrul Centrului Zonal Craiova.

Dr. Doru-Adrian Şeicaru: „Prezenţa unui medic este absolut indispensabilă în centrele de detenţie”

Centrul Zonal Craiova şi-a început activitatea în luna mai a anului 2015, monitorizând nouă judeţe: Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt şi Argeş.

„Prezenţa unui medic este absolut indispensabilă, este vitală în astfel de centre de detenţie. Doctorul poate să constate anumite probleme medicale şi poate să relaţioneze, la rândul lui, cu medicii locurilor de detenţie, fiind, în felul acesta, o sursă de informaţie foarte valoroasă”, a subliniat rolul pe care medicul îl are în această structură dr. Doru-Adrian Şeicaru, consilier în cadrul Centrului Zonal Craiova. De altfel, echipa de la Craiova este formată din consilierul juridic Lucian Moşoiu, medicul Doru-Adrian Şeicaru şi psihologul Alina Angela Aron.

Simona Emandi, consilier în cadrul Biroului Teritorial Craiova, a subliniat faptul că Instituţia Avocatul Poporului a încercat să soluţioneze probleme semnalate de cetăţeni „în limita cadrului legal şi întotdeauna s-a rezolvat mare parte din probleme”.avocatul poporului (1)

Penitenciarele din Craiova îşi îmbunătăţesc condiţiile de cazare

De la înfiinţare şi până în prezent, Centrul Zonal Craiova a efectuat 30 de vizite în locurile de detenţie. Una dintre acestea a fost, în august 2015, când s-a făcut o anchetă amplă, inopinată, la Penitenciarul Craiova. „Am încercat, pe cât posibil, să ne conformă recomandărilor făcute de Instituţia Avocatul Poporului pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare a deţinuţilor. Cea mai mare problemă a noastră este suprapopularea şi, pentru a mări spaţiul din cameră, am ridicat toate obiectele care nu îşi aveau rostul şi am mobilat cu mese, scaune şi băncuţe noi. Deţinuţii beneficiază şi de apă caldă. Am îmbunătăţit şi serviciile medicale şi de educaţie a acestora”, a precizat Adrian Becheanu, directorul Penitenciarului Craiova.

La Penitenciarul Pelendava, potrivit directorului Constantin Bălă, a fost redus numărul de paturi şi s-au amenajat mai multe toalete, iar toate paturile din camere au fost dotate cu saltele din burete ignifug.

Centrul de Detenţie Craiova, fostul Penitenciar pentru Minori şi Tineri, are un plan de măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor realizat în proporţie de 95%.