Peşte şi whisky, şpagă pentru cercetări „de formă” şi avansări la Poliţia de Frontieră Dolj

0
325

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut doi şefi şi un agent de la poliţia de frontieră pentru infracţiuni de corupţie. Este vorba despre şeful Serviciului Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi de doi subordonaţi ai săi, un ofiţer şi un agent de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj, toţi acuzaţi de abuz în serviciu, luare şi dare de mită, trafic respectiv cumpărare de influenţă. Mai exact, ofiţerul de la Dolj i-a cerut superiorului său să treacă cu vederea o abatere a agentului de la Calafat şi să-i aplice o sancţiune „de formă”, lucru ce s-a întâmplat, recompensa fiind … trei peşti şi o sticlă de whisky. Toţi trei au fost arestaţi preventiv pe 30 de zile, vineri seara.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au anunţat că i-au reţinut pe Ionuţ Damian, comisar-şef de poliţie, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, pentru abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă; Costel Simion, comisar-şef de poliţie, adjunct al şefului Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Calafat, acuzat de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită şi cumpărare de influenţă şi Ovidiu Cotoi, agent de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, acuzat de dare de mită.

Anchetatorii au precizat că Simion Costel, în calitate de adjunct al şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, i-a solicitat lui Ionuţ Damian, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu (şeful său ierarhic), să-şi îndeplinească în mod abuziv sarcinile de serviciu privind verificarea activităţii agentului de poliţie Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut. În urma efectuării “cercetării” respective, Cotoi Ovidiu Florinel s-a ales cu o sancţiune simbolică, deşi faptele de care se făcea vinovat acesta erau de o gravitate ridicată. Dacă totul s-a „rezolvat” cum trebuia, rea nevoie ca şeful de la Giurgiu să fie mulţumit astfel că, săptămâna trecută, miercuri, 11 noiembrie a.c., pentru a “recompensa” activitatea desfăşurată de şeful lor, Simion Costel i-a solicitat în mod direct agentului de poliţie să-i aducă unele bunuri pentru a le duce în ziua următoare lui Damian Ionuţ, întrucât urma să meargă în localitatea Giurgiu.

Prins cu bunurile în maşină

„Din datele existente la dosarul cauzei, a rezultat că inculpatul Simion Costel i-a solicitat inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel să-i remită produse alimentare (peşte), pentru a le transmite, la rândul său mai departe, către şeful lor, aspect cu care agentul de poliţie a fost de acord. Totodată, în acelaşi scop, acesta din urmă i-a remis inculpatului Simion Costel, odată cu cei trei peşti şi o sticlă de whisky 0,7 l. Pe de altă parte, inculpatul Simion Costel a promis şi oferit inculpatului Damian Ionuţ bunuri procurate personal pentru ca acesta din urmă să intervină la inspectorul şef  în favoarea sa, în sensul de a rezolva avansarea unei rude de-a lui în cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Calafat şi posibil şi alte aspecte privind propria carieră”, se mai arată în comunicatul DNA – Serviciul Teritorial Craiova.

Joi, 12 noiembrie 2015, a fost organizat flagrantul, în autoturismul de serviciu aparţinând lui Simion Costel fiind găsite de procurorii anticorupţie bunurile alimentare şi băutura care urmau să fie predate, în cursul aceleiaşi zile, inculpatului Damian Ionuţ, în zona Sectorului de Poliţie de Frontieră Vedea, conform înţelegerii verbale dintre ei. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi din partea Direcţiei Generale Anticorupţie. Joi seară Damian Ionuţ, Simion Costel şi Cotoi Ovidiu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind introduşi în arestul IPJ Dolj, iar vineri seară au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, care le-ea emis mandate de arestare preventivă pe 30 zile: „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie- Serviciul Teritorial Craiova Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Simion Costel, Damian Ionuţ şi Cotoi Ovidiu Florinel pe o durată de 30 zile începând cu data de 13.11.2015 şi până la data de 12.12.2015 inclusiv. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, azi 13 noiembrie 2015 orele 20.00”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Cei trei au contestat măsura arestării preventive, contestaţiile lor urmând să se judece săptămâna aceasta la Curtea de Apel Craiova.