Primăria Craiova va tria cererile de locuințe pentru cartierul chinezesc

0
366

Constructorul chinez se întoarce pe șantierul de pe strada „Caracal”. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că a fost depășit impasul financiar, motiv pentru care se vor relua lucrările. Dezvoltatorul poate să primească, din nou, finanțare după ce raportul de audit – al doilea – a fost agreat de bancherii din țara sa. Obligația care îi revine acum Primăriei Craiova este de a tria cererile depuse de craioveni, numărul lor fiind mai mare decât oferta cartierului.

Primarul Lia Olguța Vasilescu a avut, la mijlocul săptămânii trecute, o întâlnire cu reprezentanții Băncii de Dezvoltare a Chinei – bancă ce asigură finanțarea pentru cartierul de locuințe de pe strada „Caracal”. Potrivit edilului, bancherii chinezi urmează să deblocheze împrumutul pentru societatea Shandong Ningjiang Group, care construiește locuințele și care a oprit, deocamdată, lucrările. „Au primit (n.r. – Banca de Dezvoltare a Chinei) un nou raport de audit, de la o altă societate de avocați, care, spun ei, este în regulă de această dată. Urmează ca reprezentanții băncii să meargă în China și să hotărască deblocarea acestui împrumut”, a declarat Olguța Vasilescu.

Noul audit a fost acceptat de banca din China

Primul raport de audit, care nu prezenta în culori optimiste șantierul de pe „Caracal”, i-a determinat pe bancherii chinezi să oprească finanțarea. Edilul Craiovei a spus însă că respectivul document nu a reflectat realitatea, deoarece cei care l-au întocmit nu au stat de vorbă și cu autoritățile locale, care ar fi trebuit să le furnizeze date legate de numărul de cereri înregistrate până acum la Primărie. „Primul raport spunea că locuințele nu se vor vinde din cauză că nu există cereri și că este calitatea materialelor proastă, dar a fost infirmat de acest al doilea raport. În sfârșit a venit cineva să ne contacteze și pe noi, să afle că sunt peste 1.900 de cereri depuse, deci mai mult decât este construcția propriu-zisă a acestui cartier”. Referitor la calitatea materialelor, primarul a spus că este cea mai bună.

Ce solicitări vor fi prioritare

Întrebată dacă dezvoltatorul chinez va începe să încheie contractele pentru locuințe cu doritorii în acest an, Olguța Vasilescu a admis că este o variantă „foarte posibilă”, dar că nu s-a avansat nici un termen. „Nu au avansat un termen pentru că ei trebuie să transmită, în bordul băncii, constatările acestui nou raport de audit în posesia căruia au intrat și, de asemenea, ceea ce au discutat cu noi”. În altă ordine de idei, când se va trece la contractare, Primăria Craiova va trebui să facă o triere a cererilor deoarece numărul lor depășește oferta cartierului – 1.900 de cereri pentru 1.863 de garsoniere și apartamente. „Dosarele vor fi triate de noi: 250 de apartamente pentru Armată, apoi sunt prioritari cei care nu au locuință, cei care au domiciliu sau lucrează pe raza municipiului Craiova. Abia după vor fi luate în calcul cererile celor cu mai multe proprietăți”, a precizat primarul Craiovei.

Este nevoie și de un cartier de locuințe sociale

Cartierul chinezesc ar trebui să fie terminat la sfârșitul anului viitor, iar autoritățile locale spun de pe acum că nici aceste blocuri nu vor reuși să rezolve problema locuințelor din Craiova. Primăria Craiova a început însă să ia în calcul ridicarea unui nou cartier, de această dată un cartier de locuințe sociale pentru craiovenii cu venituri modeste. „Este foarte adevărat că ar trebui să începem construcția de locuințe sociale pentru că sunt foarte multe cereri. Și, în condițiile în care vom găsi o formulă de a putea să construim aceste locuințe – asta însemnând bani din bugetul local sau dintr-o altă sursă –, vom face și acest cartier. Dar nu este o promisiune, nu o luați ca o promisiune”, a atras atenția Olguța Vasilescu. Un posibil amplasament avansat este pe terenul de la Lacul Tanchiștilor.