Compania ETI din Turcia s-a stabilit la Craiova

0
667

E bătut în cuie: investitorii turci se așează la Craiova. Președintele firmei ETI a semnat, ieri, protocolul de colaborare cu președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, urmând să se stabilească în Parcul Industrial din Bănie, acolo unde își va deschide o fabrică de biscuiți. Compania turcă a anunțat o investiție de 30 de milioane de euro și crearea a 350 de locuri de muncă în fabrică. În plus, toate ingredientele din care se vor fabrica biscuiții vor fi procurate din Dolj.

Președintele companiei ETI GIDA SANAYI ve TICARET A.Ş., din Turcia, Ahmet Firuzhan Kanatli, a venit special în Bănie pentru a semna protocol de colaborare cu autoritățile craiovene. Documentul a fost parafat, ieri, la Consiliului Județean Dolj, fiind semnat de președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. În cadrul întâlnirii, Lia Olguța Vasilescu a subliniat importanța pe care investiția pe care o va face compania ETI o va avea pentru oraș și pentru județ, în condițiile în care deschiderea fabricii de produse de panificație va duce la un număr semnificativ de angajări, iar materia primă va fi asigurată de la furnizorii locali. „Este o investiție de o deosebită însemnătate pentru Craiova, prin care vor fi create 350 de locuri de muncă foarte importante pentru comunitate. Ne bucurăm că l-am avut ca oaspete chiar pe patronul firmei ETI”, a declarat primarul Craiovei.

Ingrediente locale pentru aluatul biscuiților

Pe lângă investiția de 30 de milioane de euro pe care turcii o anunță pentru fabrica de la Craiova și cele 350 de noi locuri de muncă, este de remarcat faptul că materia primă va fi luată, conform promisiunilor făcute de președintele companiei, Firuzhan Kanatli, din județul Dolj. „Ne bucurăm că ați decis ca materia primă pe care o veți folosi pentru produsele care vor ieși de pe liniile de fabricație de la Craiova va fi luată de aici, de pe piața locală din Dolj. Trebuie să știți că Doljul este între primele județe ale țării din punct de vedere al agriculturii, beneficiind de o climă favorabilă”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Conform protocolului de colaborare semnat ieri, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova se angajează să asigure sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii de utilități necesare investitorilor din zona metropolitană a Craiovei, inclusiv din Parcul Industrial.

Fabrica va fi construită pe 8 hectare

 Compania ETI va colabora, la rândul său, cu autoritățile locale și furnizorii de utilități și servicii publice pentru a realiza, pe un teren cu suprafața de aproape 8 hectare, situat în Parcul Industrial Craiova, o fabrică pentru produse de panificație. Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a evidențiat buna conlucrare între administrația locală și cea județeană, atragerea investitorilor din Turcia în Parcul Industrial Craiova fiind rezultatul acestei colaborări. „Ne bucurăm să constatăm că intenția dumneavoastră de a veni și de a investi la Craiova este foarte serioasă. Iată că, printr-o investiție de câteva zeci de milioane de euro, se creează un număr important de locuri de muncă, iar faptul că în fața dumneavoastră se află conducătorii celor mai reprezentative instituții pe plan local – Consiliul Județean Dolj și Primăria Municipiului Craiova – demonstrează foarte clar că am conlucrat și am colaborat foarte bine pentru a vă fi alături și a vă determina să vă așezați la Craiova”, a spus președintele Ion Prioteasa.

Autoritățile locale continuă dezvoltarea infrastructurii

Autoritățile locale i-au asigurat pe investitorii turci că administrația județeană și cea locală au învățat foarte bine „lecția finanțărilor europene nerambursabile”, o bună parte din banii destinați dezvoltării fiind atrasă din fondurile puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, lucru care constituite un avantaj pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri din Dolj. „Acești bani, care se iau în anumite condiții și după anumite reguli și rigori comunitare, reprezintă o sursă importantă pentru noi. Ne vom face în continuare datoria și vom încerca să atragem cât mai multe fonduri europene. O parte a proiectelor finanțate din acești bani sunt derulate în comun de către Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, iar aici mă refer la cele care privesc infrastructura de apă și canalizare sau la sistemul de gestionare a deșeurilor menajere. Deși pornim dintr-o zonă mai puțin dezvoltată, în fiecare an realizăm proiecte serioase”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.