„Turcia îşi subminează prin acţiunile sale angajamentele pentru respectarea drepturilor omului”

0
103

parlamentEurodeputatul PSD Victor Boştinaru a subliniat că, după tentativa de puci, Turcia îşi subminează prin acţiunile sale angajamentele pentru respectarea drepturilor omului, a libertăţii de exprimare şi a statului de drept. Declaraţia eurodeputatului român a avut loc în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, după prezentarea din partea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a situaţiei din Turcia. 

„Trebuie să mărturisesc că i-am auzit astăzi pe unii colegi eurodeputaţi vorbind despre politica reală – realpolitik –, deja într-un mod destul de cinic. Dar foarte puţini au vorbit despre principii şi valori. Turcia este o ţară candidată şi trebuie să garanteze standarde înalte privind drepturile omului, libertatea de exprimare şi statul de drept. Turcia a făcut paşi spre democraţie şi secularism cu multe decenii în urmă, consolidându-şi poziţia de actor credibil şi puternic pe scena internaţională. Dar acest lucru implică obligaţii interne şi externe, precum şi responsabilităţi faţă de toţi cetăţenii săi. Astăzi realizăm faptul că, după eşecul puciului, parcursul Turciei subminează aceste angajamente. De la tentativa de puci, guvernul turc a lansat o epurare masivă. Mai bine de 100.000 de oameni au fost concediaţi sau suspendaţi şi mulţi alţii au fost arestaţi. Solicit Turciei dreptul la justiţie şi la un proces corect pentru toţi cetăţenii săi şi pentru străinii care locuiesc în această ţară….”, a subliniat europarlamentarul român.

„Solicit Turciei să joace un rol constructiv în toate aceste acţiuni”

Totodată, contextul internaţional, face ca situaţia Turciei să fie cu atât mai complicată în opinia eurodeputatului Victor Boştinaru cu cât Turcia se confruntă cu multe ameninţări, inclusiv cu terorismul, acolo unde cooperarea cu Uniunea Europeană este fundamentală. „Însă, într-un alt aspect important, Turcia este un actor cheie în găsirea unei soluţii în privinţa Siriei, în lupta împotriva ISIS şi în gestionarea crizei siriene şi a fluxului de refugiaţi. De aceea solicit Turciei să joace un rol constructiv în toate aceste acţiuni….”, a mai subliniat deputatul european.