Policlinica închisă, bolnavii la poartă

0
385

Surpriză neplăcută pentru doljenii care s-au încumetat ieri să meargă pentru o consultaţie la Spitalul Judeţean din Craiova. A fost zi liberă în sistemul sanitar, iar cadrele medicale din Policlinică, la fel ca majoritatea bugetarilor, nu au lucrat. Doar serviciile de urgenţă au asigurat asistenţa medicală pentru cazurile grave.

Ziua liberă de Sfânta Maria a golit Policlinica Spitalului Judeţean din Craiova. Încă de dimineaţă, bolnavii care s-au prezentat pentru consultaţie la doctor au găsit pe uşa principală un afiş prin care erau informaţi că în Ambulatoriul de specialitatea al unităţii sanitare nu se lucrează. Asta în ciuda faptului că, de obicei, ziua de luni este una dintre cele mai aglomerate ale săptămânii în spital. Ieri a fost pustiu: nici picior de medic sau asistent medical. Doar în faţa porţilor de acces, bine ferecate cu lacăte, pacienţii au tot încercat uşile sperând că acestea se vor deschide într-un final. Cum aşteptarea s-a dovedit a fi în zadar, până la urmă oamenii s-au văzut nevoiţi să se întoarcă acasă cum au venit.

Situaţia a fost cu atât mai deranjantă pentru cei veniţi din afara oraşului care au pierdut timp şi au cheltuit bani fără să-şi rezolve problemele medicale. Nici pacienţii din Craiova nu au fost însă mai fericiţi. „Eu am auzit că nu s-ar lucra, dar nu credeam să se întâmple totuşi aşa. Acum m-am convins pe propria piele. Nu mă aşteptam ca doctorii să nu lucreze astăzi (n.r. ieri). Eu personal aveam nevoie la stomatologie, dar dacă e închis ce mai pot face acum? Suntem oameni săraci, am venit atunci când am luat pensia pentru că altfel nu-mi permit”, a declarat Mucenica Crăciun, din Craiova.

După ce s-a asigurat că într-adevăr policlinica este închisă, femeia în vârstă de 75 de ani, resemnată, şi-a făcut planuri pentru o altă zi. „Aveam programare. Doctorul mi-a spus să vin săptămâna asta, dar nu a specificat în ce zi. Eu am crezut că e bine luni. Nu înţeleg de ce nu lucrează, e vreo zi naţională? Face şi Guvernul ăsta ceva – dă zile libere – că în rest suntem pricopsiţi”, a încheiat cu amărăciune pensionara.

Au bătut drumul degeaba

Cale întoarsă au fost nevoiţi să facă ieri şi pacienţii care au venit din alte judeţe vecine Doljului. Unii dintre ei au declarat că deşi sănătatea le joacă feste de mai mult timp abia acum au avut timp să vină la medic profitând şi de ziua liberă. În schimb, nu s-au gândit niciun moment că este zi nelucrătoare şi pentru cadrele medicale. „Nu cred că este normal. Eu de unde era să ştiu că este închis? Domnule cel puţin un medic ar trebui să fie în permanenţă aici. Dacă sunt bolnav trebuie să merg neapărat la urgenţă? Unde s-a mai văzut aşa ceva? Cred că ar trebui să se stabilească asta odată. Eu vin tocmai din Olt şi am bătut atâta cale degeaba. Nu m-a văzut niciun doctor şi nici eu pe el. Mie cine-mi dă banii înapoi? În plus, mai e şi timpul pierdut. Un spital cum este nr. 1 nu ar trebui să se confrunte cu o astfel de situaţie”, a precizat Ilie Stoica din judeţul Olt.

Doar serviciile de urgenţă au funcţionat

Ieri, în judeţul Dolj doar câteva unităţi sanitare au funcţionat în regim de permanenţă. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică în perioada Sărbătorilor de Adormirea Maicii Domnului, adică între 13-15 august a.c., majoritatea unităţilor sanitare au funcţionat cu program de zile libere, rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale fiind asigurată prin Serviciile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă. În ceea ce priveşte municipiul Craiova, non-stop au funcţionat Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova, Camera de Gardă a Spitalului Clinic „Boli Infecţioase” din Craiova şi Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. La fel Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj şi SMURD. În mediul rural au funcţionat centrele de permanenţă din localităţile Amărăştii de Jos, Bechet, Bulzeşti-Frăţila, Goicea, Pleniţa şi Brabova.

Începând de astăzi toate unităţile medicale îşi reiau programul normal de lucru, inclusiv cabinetele medicilor de familie.