Doar 12% dintre români spun că au auzit de legea avertizorului de integritate

0
421

Potrivit studiului de tip Omnibus realizat de organizațiile neguvernamentale ActiveWatch și APADOR-CH, în colaborare cu Mercury Research, doar 12% dintre români spun că au auzit de Legea privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii, deși legea este adoptată din anul 2004 (Legea nr. 571/2004).

Conform legii în vigoare, avertizorul de integritate este acea persoană, angajată într-o instituție de stat, care face o sesizare cu bună-credință cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a transparenței, a eticii profesionale sau a principiilor bunei administrări. După 17 ani de la adoptarea legii, doar 8% din totalul respondenților declară că au auzit de cazuri de avertizori de integritate.

În plus față de legea existentă, în 2019 a fost adoptată și o  Directivă Europeană dedicată protecției avertizorilor de integritate, iar România trebuie să transpună această Directivă în legislația internă până în decembrie 2021 pentru autoritățile publice, respectiv decembrie 2021 pentru avertizorii din companiile private.

În acest context, ActiveWatch și APADOR-CH își propun, prin proiectul SOLID – „Integritatea impune solidaritate”, să investigheze care este situația avertizorului de integritate în România anului 2021 și să creeze un centru de resurse online pe acest subiect, care se va găsi la adresa www.avertizori.ro.

„Datele din cercetare reflectă un eșec al statului pentru că arată că oamenii nu cunosc legea și nu se simt protejați. Cei mai mulți preferă să accepte situații ilegale, decât să rămână fără serviciu și fără salariul de care este posibil să depindă întreaga familie. Credem că persoanele cu educație mai ridicată și cu venituri mai mari sunt mai dispuse să denunțe fapte ilegale, pentru că se simt mai protejate, având acces la mai multe resurse pe care se pot baza. Este nevoie ca autoritățile să înțeleagă importanța protejării avertizorilor de integritate, care sunt contributori la interesul și binele public, și să garanteze o protecție reală a acestora”, declară Liana Ganea, președintă ActiveWatch.

„În cadrul acestui proiect, la 17 ani de la adoptarea Legii avertizorilor de integritate, ne-am propus să facem această lege mai cunoscută în rândul publicului, a instituțiilor publice și a companiilor private. Trebuie, în același timp, să contribuim împreună la crearea unui sistem și a unui cadru legislativ mai bun, care să ofere în mod real sprijin și protecție pentru avertizorii de integritate, care acum sunt un soi de kamikaze ai interesului public – au conștiință și curaj dar niciun fel de plasă de siguranță personală. Am gândit avertizori.ro ca un centru de resurse pentru avertizori, un spațiu-comunitate (virtual și nu numai) al celor interesați de subiectul avertizărilor publice. Sperăm ca această comunitate să crească cât mai mare prin puterea poveștilor, prin puterea avertizorilor și a experților, care se sprijină reciproc”, declară Georgiana Gheorghe, directoare executivă APADOR-CH.