Cristian Diaconescu: Franţa este în faţa unor decizii categorice, pe care nu le mai poate amâna

0
334

cristian diaconescuFranţa se află, după atentatul de la Nisa, “în faţa unor decizii categorice, pe care nu le mai poate amâna”, măsuri impuse de “actele teroriste nediscriminatorii, evident organizate, cu sute de victime”, a spus ieri, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Întrebat care sunt vulnerabilităţile care fac posibilă repetarea episoadelor teroriste, fostul şef al diplomaţiei a amintit că, dupa atacurile din Paris, de la sfârşitul lui 2015 , a fost constituită o Comisie parlamentară de investigare a cauzelor loviturilor teroriste care au destabilizat Franţa. “Au fost identificate erori în ceea ce priveşte organizarea sistemului defensiv francez, propunându-se o re-evaluare profundă a activităţii serviciilor de informaţii, precum si formarea unei Agenţii unice anti-teroriste, dupa model american. Franta are şase servicii de informaţii, cu subordonare diversă ,la ministerele Apărării, Interne sau Economiei”, a spus, pentru Diaconescu.

Însă, în acest moment, nivelul de încredere în preşedintele Hollande este foarte scăzut, în perspectiva alegerilor de anul viitor, “deci forţa sa executivă este diminuată în încercarea de a coagula acea necesară unitate naţională în faţa loviturilor teroriste”, a spus fostul ministru de Externe. Diaconescu a adăugat şi că preşedintele Hollande a propus amendarea Constituţiei în scopul facilitării retragerii cetăţeniei franceze persoanelor condamnate pentru terorism, însă propunerea a fost respinsă.

Diaconescu a remarcat şi faptul că politica externă a Franţei, până acum “o zonă afirmativă” a Executivului de la Paris, este repetat criticabilă. Legăturile diplomatice cu Arabia Saudită şi Qatar sunt “ambivalente”, a afirmat el. “Se face simţită necesitatea redirecţionării politicii externe pe principiul «ISIS-first» în Siria şi Irak, strategie ce ar presupune o cooperare mai directă cu Rusia, inclusiv prin ridicarea sancţiunilor impuse Moscovei”, a adăugat Diaconescu. Fostul ministru de Externe a calificat atentatul de la Nisa drept un “atac terorist simplu si crud, care a lovit direct în identitatea naţională a Republicii Franceze” şi care s-a produs într-o regiune cunoscută pentru “densitatea celulelor salafiste”.