Premierul Sorin Grindeanu: „Germania este principalul partener comercial al României”

0
203

premierPremierul Sorin Grindeanu a avut ieri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu o delegaţie de oameni de afaceri germani, condusă de preşedintele Comitetului Economiei Germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele.

Germania continuă să fie principalul partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de peste 26 miliarde de euro la nivelul anului 2016  şi un portofoliu important al firmelor cu capital german care investesc în ţara noastră – 26.100 societăţi şi un volum al investiţiilor de circa 5 miliarde euro – , a subliniat şeful Executivului. „România este un mediu de afaceri atractiv pentru investitori, prin facilităţile fiscale pe care le oferă şi prin politicile publice de susţinere a antreprenorilor. De asemenea, sunt oportunităţi deosebite de investiţii în domeniile transporturi, infrastructură, agricultură, dezvoltare regională, mediu şi cercetare”, a subliniat premierul Grindeanu.

Prim-ministrul a amintit că în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o creştere economică de 5,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare la nivelul statelor UE.

Preşedintele Comitetului Economiei Germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele, a subliniat interesul pentru continuarea „acestei istorii de succes între România şi Germania”, arătând că oamenii de afaceri germani sunt interesaţi să investească sau să-şi extindă afacerile în ţara noastră. ”Stabilitatea este cheia dezvoltării afacerilor”, a punctat Wolfgang Büchele, adăugând că sunt de asemenea esenţiale forţa de muncă bine calificată şi adaptarea curriculei educaţionale la nevoile pieţei.

Reprezentanţii oamenilor de afaceri germani au menţionat totodată importanţa predictibilităţii legislaţiei şi simplificarea procedurilor birocratice.

Premierul Sorin Grindeanu şi delegaţia oamenilor de afaceri germani au apreciat relaţiile bilaterale dintre cele două state, îndeosebi la nivel economic, şi oportunităţile de dezvoltare.

La întrevederea de la Palatul Victoria au participat, de asemenea, consilierul de stat Dan Neculăescu şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt.