Craiova trece la caniculă!

0
66

Gradele vor urca vertiginos în aceste zile şi vor fi resimţite drept caniculă, la Craiova. Meteorologii îi avertizează pe craioveni că urmează, aşadar, câteva zile în care trebuie să suporte nişte temperaturi ce amintesc mai degrabă de miezul verii. Partea bună este că, de săptămâna viitoare, vremea devine mai suportabilă.

caniculaPloile torenţiale, din care oraşul a ieşit cam şifonat, au trecut, iar acum se întoarce căldura. Dar nu o căldură în limitele normale pentru mijlocul lunii iunie, ci nişte temperaturi care vor da impresia că ne aflăm, mai degrabă, direct în mijlocul verii. Că am plonjat în luna lui cuptor şi trebuie să fugim ori la mare, ori la munte pentru a ne mai răcori niţel. Cel puţin aşa spun meteorologii că se va întâmpla în Craiova, în ultimele zile.

Joi: temperaturi normale

Dacă ieri a trebuit să bem mai multă apă şi să deprindem din nou obiceiul de a căuta pe cât posibil locurile cu umbră, astăzi vom avea o zi şi mai călduroasă. Vremea va continua să se încălzească. Meteorologii spun că va sufla vântul şi cerul va fi variabil, dar că aceste aspecte nu vor influenţa prea mult temperatura, craiovenii resimţind-o foarte călduroasă, spre caniculară. ”Temperaturile maxime de joi vor fi cuprinse între 27 şi 32 de grade Celsius. De la o zi la alta însă, gradele vor mai urca şi va fi şi mai cald la Craiova”, a precizat Ion Mărinică, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia.

Vineri: Se instalează canicula

Pentru vineri, se anunţă o căldură şi mai mare, pe care meteorologii o consideră deja caniculă. Potrivit acestora, temperaturile ridicare se vor instala în tot sudul regiunii. În ceea ce priveşte strict municipiul Craiova, după-amiaza poate să vină totuşi cu surprize, fiind anunţate averse de ploaie care se pot tranforma şi în grindină. „Vineri va fi o zi şi mai călduroasă, îndeosebi pentru oraşul Craiova. Temperaturile urcă cu 4 grade Celsius deja, maximele din timpul zilei fiind cuprinse între 31 şi 36 de grade. Se instalează deja disconfortul termic de caniculă ce va fi resimţit de craioveni într-un mod accentuat”, a mai spus meteorologul Ion Mărinică.

ARCHIV - ILLUSTRATION - Ein Thermometer zeigt am 19.08.2012 in einem Garten im brandenburgischen Sieversdorf (Oder-Spree) 38 Grad Celsius in der Sonne an. Den Frühling haben viele schon aufgegeben. Kommt jetzt ein heißer Sommer? Foto: Patrick Pleul dpa (zu dpa "Sommer 2013 - wird er besser als der Frühling?" vom 04.04.2013) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Sâmbătă: cea mai călduroasă zi de până acum

Cea mai călduroasă zi va fi, totuşi, sâmbătă. Faţă de vineri, temperaturile mai urcă un grad, iar caldura ajunge să fie una normală pentru luna august, nu pentru mijloc de iunie. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime din prima zi de week-end vor fi cuprinse între 31 şi 37 de grade Celsius. În timpul nopţii, temperaturile scad, ajungând între 16 şi 22 de grade Celsius. Local, vor fi prezente averse de ploaie, cu descărcări electrice. Duminică, în sfârşit, se mai răcoreşte puţin, temperaturile maxime din timpul zilei fiind anunţate că vor fi între 29 şi 34 de grade Celsius. Asta pentru că, de săptămâna viitoare, vremea va intra într-un proces uşor de răcire.

Meteorologii spun că temperaturile pot fi suportate

Meteorologii consideră că aceste zile de caniculă nu se înscriu în limitele normale care ar fi pentru această perioadă. Potrivit lui Ion Marinică, craiovenii ar trebui să se aştepte la temperaturi maxime de 32 de grade Celsius, acesta fiind pragul de căldură pentru mijlocul lui iunie. „Temperatura adecvată pentru mijlocul lunii iunie, în regiunea noastră, este de 32-33 de grade Celsius. Se trece de acest nivel, dar totuşi este o lună de vară şi trebuie să ţinem cont că, dacă nu am avea căldura soarelui, atunci nu am avea nici cireşe coapte în livezi şi nici roşii în grădini. Deci nu este totuşi foarte grav, avem nevoie şi de soare”, a explicat meteorologul Ion Mărinică.canicula 2