Încep înscrierile pentru Evaluarea Naţională

0
107

Elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru examenele de Evaluare Naţională, care vor începe din 23 iunie. De vineri, 13 iunie, aceştia au încheiat cursurile şi în perioada 16-18 iunie se înscriu pentru participarea la testările ale căror rezultate contează în proporţie de 75% la admiterea în liceu.

Examenele propriu zise de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a încep în 23 iunie. Ordinul privind organizarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2013-2014 prevede că examenele vor începe cu proba scrisă la Limba şi literatura română, iar elevii aparţinând minorităţilor naţionale vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă pe 24 iunie.

Proba scrisă la Matematică este programată pe 25 iunie, iar rezultatele vor fi afişate pe 27 iunie, până la ora 16.00. Tot în aceeaşi zi se vor putea depune contestaţiile, până la ora 20.00. Rezolvarea acestora se va face între 28 şi 30 iunie, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 1 iulie. Examenul va fi supravegheat video şi în 2014, iar camerele vor fi instalate şi în sălile în care se descarcă subiectele, precum şi în sălile în care se evaluează lucrările scrise.

Modul de calculare a mediei de admitere la liceu s-a schimbat din acest an. Dacă până acum, media celor patru ani de gimnaziu avea o importanţă de 50%, ponderea acesteia scade la 25%. În schimb, evaluarea naţională pentru liceu va avea un impact mai mare, adică 75%, faţă de vechea metodă de calcul cu 50%. Anul trecut, în Dolj, din totalul de 5.089 de candidaţi, peste 3.600 de elevi au obţinut la Evaluarea Naţională medii peste cinci, iar aproximativ 1.300 de candidaţi au obţinut medii sub cinci.