Calitatea aerului şi poluarea, principalul subiect al şedinţei Colegiului Prefectural

1
375
Ieri, a avut loc şedinţa ordinară lunară a Colegiului Prefectural Dolj. Ca de obicei, ordinea de zi a fost cuprinzătoare, dar,   unul dintre puncte, cel legat de protecţia mediului, a iscat cele mai ample discuţii, toate cât se poate de fondate.
Pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural Dolj, la punctul 2, a fost informarea, prezentată de Monica Mateescu, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, privind calitatea aerului şi nivelul radioactivităţii la Craiova şi în Dolj. Fără a intra în date statistice, care oricum se găsesc pe site-ul instituţiei şi a Prefecturii Dolj, Monica Mateescu a prezentat pericolul la care sunt cu toţii expuşi, cerând găsirea unor soluţii de remediere, principalele puncte atinse fiind poluarea cu pulberi, halda de cenuşă de la CET 2 Craiova, constituind principalul pericol, deşeurile provenind din demolări şi construcţii, respectiv distrugerea spaţiilor verzi. „Calitatea aerului pe care îl respirăm ne interesează pe toţi. Sunt multe cauze – arderi necontrolate de mase plastice, la mirişti , emisiile de carbon ale autoturismelor, etc – dar, cred, că altele sunt problemele. Aici, vorbesc de spulberările de cenuşă, în primul rând, dar şi de alte substanţe. Luni, la Valea Mănăstirii, vântul a împrăştiat cenuşa provenită de la CET 2 Craiova, creând un disconfort total localnicilor. Acolo, la CET 2, sunt mari probleme. Dacă la CET 1 Işalniţa s-a rezolvat problema, la Şimnic sunt în continuare dificultăţi”, a precizat Monica Mateescu. Aceasta a adus în discuţie şi poluarea produsă din demolări şi construcţii: „Peste tot, în judeţ, se demolează şi se construieşte, dar rămân adevăraţi munţi de moloz şi alte materiale de construcţii. Trebuie intervenit de urgenţă. Cred că cel mai bine ar fi ca, atunci când se ia autorizaţia de construire, să i se oprească o garanţie dezvoltatorului, aferentă cantităţii de deşeuri rezultată, care este, oricum, trecută în dosarul de avizare, dar fără alte obligaţii. Ducem aproape un război, nu numai cu antreprenorii, ci şi cu autorităţile locale. De asemenea, mai este şi problema distrugerii spaţiilor verzi. Chiar dacă în PUG este prevăzută păstrarea acestor oaze de verdeaţă, proprietari merg şi obţin în instanţă construirea unor imobile pe acele spaţii”.

Se cer măsuri de urgenţă
A fost o discuţie la subiect, iar prefectul de Dolj, Dan Narcis Purcărescu , i-a cerut, chiar înainte de începutul şedinţei, referitor la CET 2, explicaţii comisarului – şef al Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu¸ Gheorghe Călinoiu,  dar acestea s-au extins.  „La spulberări, mai ales la CET 2, lucrurile au scăpat de sub control. După incidentul de pe 13 mai, avem echipe de control acolo, iar, astăzi (ieri – n.r.), după terminarea şedinţei, voi merge acolo şi vom aplica legea. Nu se mai poate altfel. Cred că ar fi oportună o întlnire cu reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, din Gorj, de care ţine CET 2, pentru găsirea unor soluţii. Noi vom aplica Legea calităţii mediului. În ceea ce priveşte demolările şi construirile, respectiv distrugerea spaţiilor verzi, cred că şi aici s-a depăşit limita. Suntem în prag de alertă”. Prefectul de Dolj a cerut căi de rezolvare: „Tot discutăm , dar nu vedem rezultate. Trebuie să aplicaţi legea, aşa cum este ea, şi nu să le arătaţi căi de rezolvare. Dacă s-a putut la CET 1, de ce nu se poate şi la CET 2?. În ceea ce priveşte demolările şi distrugerea spaţiilor verzi, ar fi benefică o întâlnire, atât cu reprezentanţii Primăriei Craiova, cât şi cu cei ai Consliliului Judeţean Dolj”.

1 COMENTARIU

  1. am trimis notificari vreo 5-6, despre o zona de vegetatie neingrijita de multa vreme, care sacaie locatarii cu insecte gramada prin ferestre … a raspuns un nene sanki-nu stiu cum- ca nu e treaba lui, ca e spatiu privat … a mai raspuns primaria ca au dat numar notificarii … in rest, nimic-nimic … iar acum se lauda autoritatile ca se preocupa adanc … adica aiurea si cam prosteala pe fata, ca nu face nimeni cam nimic …

Comments are closed.