Zeci de gospodării din Dolj, afectate de inundaţii

0
423

Mii de saci de nisip au fost plasaţi în ultimele zile pe malurile cursurilor de apă aflate sub cod galben sau portocaliu de inundaţii pentru a proteja de viitură casele şi terenurile agricole din apropiere. Cu toate acestea, în mai multe localităţi doljene, câteva zeci de gospodării au fost inundate. Pentru a veni în sprijinul celor afectaţi, echipajele ISU Dolj au intervenit, ieri, cu motopompe şi autospeciale.

În judeţ, cele mai multe probleme au fost la Bulzeşti, sat Prejoiu, unde au fost inundate 20 de gospodării, dar şi la Mischii, unde apa a pătruns în 17 curţi şi anexe gospodăreşti, sau la Gherceşti. Aici, nu mai puţin de 30 de subofiţeri din cadrul Detaşamentului 1 Pompieri Craiova au acţionat, ieri, pentru a scoate apa cu ajutorul motopompelor. Tot în comuna Ghercești, satul Teişani, s-a acționat pentru protejarea a zece gospodării, fiind executată, în apropierea pârăului Teslui, o linie de apărare pe o lungime de 200 de metri, cu ajutorul unei formații de intervenție, alcătuită din 12 muncitori şi doi lucrători tesa. Au fost plasaţi nu mai puţin de 3.140 saci cu nisip şi 300 de kilograme de folie.

Pompierii au acţionat în mai multe localităţi

Tot în apropierea Tesluiului, dar la Pieleşti s-a acţionat în zona podului pe DJ 641, la kilometrul 44+200, cu o formație de intervenție alcătuită din nouă muncitori ai SVSU. Aceştia au executat o linie de apărare pentru protejarea a şapte gospodării. Şi în comuna Dragotești, satul Popânzălești, ieri se acţiona pe pârâul Teslui pentru executărea unei linii de apărare în vederea izolării gospodăriilor riverane cu o formație de intervenție alcătuită din nouă muncitori, doi lucrători tesa, cu 250 de saci cu nisip, o autobasculantă, o autoutilitară pentru transport saci şi un buldoexcavator.

Ieri după-amiază, la ora 14.00, se atinsese cota de inundaţie pe râul Jiu, la staţia hidrologică Răcari, iar tendinta era de creştere. Şi Desnăţuiul, ieri, la ora 12.00, depăşise cota de atenţie, iar tendinţa era tot de creştere.

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, precum și de INHGA-CNPH, în următorul interval, nivelurile și debitele mai multor cursuri de apă vor fi în general în creştere din cauza efectului combinat al precipitaţiilor în curs, celor prognozate şi propagării din amonte.

Creşteri mai însemnate de niveluri şi debite cu depăşiri ale cotelor de apărare se vor înregistra pe unele cursuri de apă din bazinul mijlociu şi pe cele din bazinul inferior, precum şi pe sectorul inferior al râului Jiu, din cauza precipitaţiilor importante cantitativ înregistrate a celor prognozate şi propagării din amonte

Dispozitiv de alertă hidrologică

Întreaga activitate privind acțiunile de apărare împotriva inundațiilor se desfășoară sub coordonarea Administrației Bazinale de Apă Jiu, prin  Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj în permanentă colaborare cu C.J.S.U. și I.J.S.U. Dolj, precum și celelalte instituții implicate în  managementul situațiilor de urgență.

Din momentul instituirii codului galben şi a codului portocaliu, conducerea A.B.A Jiu  a dispus intrarea în dispozitiv de alertă hidrologică și luarea tuturor măsurilor de monitorizare a evoluției situației hidrometeorologice menținându-se starea de alertă hidrologică până când nivelurile vor scădea sub cotele de apărare.

Astfel, s-au luat măsuri de pregolire a lacurilor de acumulare din Bazin pentru a fi pregătite să tranziteze undele de viitură. Prefectul județului Dolj, în calitate de președinte al CJSU Dolj, a întrunit de urgență Grupul de Suport Tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență generate de inundații, stabilind măsuri de verificare, prevenire și intervenție în zonele critice, instituind Comandamentul Operațional al CJSU constituit la nivelul IJSU pentru monitorizarea permanentă a situației operative din județ împreună cu toți factorii implicați în getionarea situațiilor de urgență.