Ion Marinică, meterolog la Centrul Meteorologic Regional Oltenia: ”Vremea rece nu este ceva atipic pentru Craiova”

0
387

Ploile și vântul nu vor să plece din Craiova. Meteorologii spun că locuitorii din Bănie vor avea parte în continuare de un sfârșit de săptămână răcoros, cu precipitații care vor veni în cursul după-amiezelor. Vești mai bune sunt însă pentru săptămâna când se așteaptă ca temperaturile să crească din ce în ce mai mult,  ajungând și până la 28 grade Celsius.

Sfârșitul de săptămână va fi, în continuare, unul răcoros pentru craioveni. Meteorologii nu aduc vești bune pentru următoarele două zile când, fiind zile libere, fiecare și-ar fi dorit să aibă parte de soare sau măcar de o vreme călduroasă pentru o plimbare în parc. Ei bine, nu trebuie să vă programați astfel de ieșiri decât dacă acceptați faptul că trebuie să vă mulțumiți cu o vreme mai degrabă rece pentru această perioadă. Există, totuși, și o parte bună, în sensul că precipitațiile nu vor mai fi, totuși, prezente, vremea ameliorându-se sub acest aspect. „Cerul se menține temporar noros, iar pe arii restrânse vor mai fi ploi, care vor avea și caracter de aversă, mai ales în cursul zilei. Vântul va sufla slab până la moderat și vremea va fi rece”, a precizat Ion Marinică, meteorolog în cadrul Centrul Meteorologic Regional Oltenia.

Week-endul va fi răcoros

Temperatura maximă va ajunge, astăzi, la 18 grade Celsius, dar sunt șanse să mai crească un pic în timpul week-end-ului, fără însă a fi deosebit de caldă și frumoasă pentru această perioadă a anului. Și sâmbătă vremea se menține tot răcoroasă, deși temperatura aerului va mai crește puțin. Meteorologii spun că și, în următoarele două zile, cerul se menține noros, fiind așteptate averse de ploaie, care pot fi însoțite de descărcări electrice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 și 21 grade Celsius, iar minimele între 5 și 10 grade Celsius. Și duminică vremea se va menține răcoroasă, cu cer variabil și averse slabe de ploaie, însoțite de descărcări electrice în cursul după-amiezelor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 și 22 grade Celsius, iar minimele între 5 și 11 grade Celsius.

De săptămâna viitoare va fi mai cald

Veștile cu adevărat bune încep odată cu săptămâna viitoare. Potrivit datelor furnizate de meteorologul Ion Marinică, de luni vremea începe să se încălzească destul de bine. Gradele urcă mult în termometre, craiovenii așteptându-se, în sfârșit, la niște temperaturi plăcute pentru această perioadă. Luni, maximele vor fi cuprinse între 20 și 25 grade Celsius, iar minimele între 6 și 13 grade Celsius. De altfel, toată săptămâna care urmează trebuie să ne așteptăm la o vreme caldă. Nu sunt excluse însă nici scurte reprize de ploaie, care ar putea să vină odată cu după-amiaza. „Între 20 și 23 mai, vremea va continua să se încălzească, cerul va fi variabil, favorabil averselor de ploaie după-amiază. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 și 28 grade Celsius, iar minimele între 10 și 16 grade Celsius, deci o vreme frumoasă”, a mai spus meteorologul Ion Marinică.

Rece, și nu frig

Specialiștii cataloghează această vreme ca fiind una normală, care nu iese cu nimic din tipicul perioadei. Meteorologul Ion Marinică, de la Centrul Meteorologic Regional Oltenia, spune că trebuie să facem diferența între frig și răcoare în ceea ce privește temperaturile. „Anul are două perioade din punct de vedere termic. Perioada rece ține de la Sfântul Dumitru și până la Sfântul Gheorghe, și atunci putem să spunem că avem de-a face cu frig. Cea de-a doua perioadă a anului ține de la Sfântul Gheorghe și până la Sfântul Dumitru și atunci putem să spunem că avem parte de o vreme rece, și nicidecum frig, atunci când ne referim la niște temperaturi scăzute”, a menționat Ion Marinică.