Tenorul Teodor Ilincăi: de pe scena lirică londoneză, pe cea craioveană

0
41

Prima reprezentație din cadrul actualei stagiuni artistice a Teatrului Liric „Elena Teodorini” a spectacolului cu opera „Traviata”, de Giuseppe Verdi, îl aduce la Craiova pe unul dintre cei mai valoroşi tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internaţională, Teodor Ilincăi. Întors de nici o săptămână de la Londra, unde a concertat în cadrul Royal Festival Hall, alături de marea soprană Angela Gheorghiu și de Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Tiberiu Soare, artistul s-a declarat bucuros de colaborarea cu Liricul craiovean. „Nu voi refuza niciodată, indiferent de numele mari ale operelor la care evoluez, invitațiile venite și din România”, a spus acesta. Spectacolul are loc astă-seară, începând cu ora 19.00, din distribuție făcând parte și artiști ai Operei Naționale și Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București. Conducerea muzicală îi aparține unui muzician italian, Giovanni Froio. «Sper că va fi o „Traviata” nouă pentru acest oraș și că ea va însemna debutul unei colaborări cu această instituție», a declarat dirijorul.

«Continuăm seria evenimentelor de înaltă ținută artistică aducând în fața publicului spectator craiovean „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, cu o distribuție de excepție, din care face parte un tenor pe care îl prețuim foarte mult pentru calitățile sale: Teodor Ilincăi, în rolul Alfredo», spune Antoniu Zamfir, managerul Teatrului Liric „Elena Teodorini”, făcând referire la un alt spectacol-eveniment. Este vorba despre „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini, care a avut loc în urmă cu o săptămână și care l-a readus la Craiova pe un alt reputat tenor, cu o impresionantă carieră în țară și peste hotare, Bogdan Mihai.

„Am întâlnit aici profesionalism și bună dispoziție”

«Sunt foarte fericit că îmi fac debutul în acest teatru de mare tradiție. Nu voi refuza niciodată, indiferent de numele mari ale operelor la care evoluez, invitațiile venite și din România. Am avut două zile de repetiții aici, într-un colectiv nou pentru mine. Doar pe Ștefan Ignat îl știu foarte bine, pentru că am fost colegi la București. Însă pe Diana Țugui am cunoscut-o acum și sunt fericit și onorat să cânt cu o așa voce. Și nu numai cu ea, ci și cu toți ceilalți. Am întâlnit profesionalism, bună dispoziție și sper să realizăm un spectacol reușit», a declarat tenorul Teodor Ilincăi.

Artistul este absolvent al Universității de Muzică din Bucureşti – specializarea Muzică Bizantină, promoția 2006, an din care a devenit solist al Operei Naţionale din capitală. După concertul la Royal Festival Hall din Londra și spectacolul cu opera „Traviata” de la Craiova, Teodor Ilincăi va concerta la Ateneul Român (18 mai), va evolua în „Boema” pe scena Operei Naționale București (23 mai), iar în vară este invitat la Hamburgische Staatsoper, Germania („Faust”) și Teatro Municipal de Santiago, Chile („Romeo și Julieta”).

Distribuție… de aplaudat!

Giovanni Froio

Cea mai recentă viziune regizorală a operei „Traviata”, de Giuseppe Verdi, prezentată în premieră de Liricul craiovean în februarie 2009, aparține regizorilor artistici Tamas Ferkay (Austria) și Arabela Tănase, care au realizat și decorurile. Coregrafia poartă semnătura lui Francisc Valkay, iar costumele sunt creația lui Răsvan Drăgănescu.

Din distribuție fac parte soprana Diana Țugui (Violetta Valéry), baritonul Ștefan Ignat – solist al Operei Naționale București (Giorgio Germont), mezzosoprana Raluca Ciocă – Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din București (Flora Bervoix), tenorul Ion Sandu Filip (Gaston de Létorières), bașii Sorin Drăniceanu (Baronul Duphol), Dragoș Drăniceanu (Doctorul Grenvil) și Ioan Cherata (Marchizul de Obigny), Gabriel Marciu (Comisionarul), Andreea Leonte Vasile (Annina), Marian Dăbuleanu (Giuseppe), soliștii de balet Eva Ștefănescu și Nicolae Popa. Își dau concursul Corul şi Orchestra Teatrului Liric „Elena Teodorini” – maestru de cor  Lelia Candoi, concert-maestru  Dan Bozgan.


Teodor Ilincăi a concertat vineri, 10 mai, la Royal Festival Hall din Londra, împreună cu Angela Gheorghiu și Royal Philharmonic Orchestra (dirijor: Tiberiu Soare), fiind ovaționați minute în şir. Peste 3.000 de spectatori au audiat un program atractiv, care a cuprins arii şi duete îndrăgite din opere celebre semnate de mari compozitori. Concertul a făcut parte din evenimentul intitulat The International Opera Stars Series 2013Starurile internaţionale ale operei, ediția 2013 –, o serie de manifestări de înaltă ţinută artistică, în care, în acest an, alături de soprana Angela Gheorghiu, sunt invitaţi importanţi solişti lirici, precum tenorul de origine mexicană Rolando Villazón, bass-baritonul galez Bryn Terfel, Joseph Calleja, Jonas Kauffmann, Anna Netrebko.