Interviu cu deputatul Valeriu Zgonea, vicepreşedinte al PSD – Condamnaţi la sărăcie de Boc şi Udrea

1
483

Vicepreşedintele Valeriu Zgonea şi preşedintele PSD, Victor Ponta, au prezentat, pe 5 mai 2011, la Cluj-Napoca, primele concluzii ale analizei care demonstrează că Guvernul Boc a folosit Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale pentru a împărţi fonduri publice pe criterii politice. Într-un interviu acordat cotidianului nostru, deputatul Valeriu Zgonea a vorbit despre greutăţile întâmpinate pentru a fundamenta analiza şi despre greutăţile cu care se confruntă primarii din opoziţie.

Valeriu Zgonea

Domnule Zgonea, aţi prezentat săptămâna trecută o analiză în care acuzaţi Guvernul că alocă fondurile publice pe criterii politice. Reprezentanţii Guvernului au respins aceste acuzaţii, spunând că banii au fost în funcţie de criterii obiective. Care este realitatea?

Realitatea nu poate fi decât una singură, cea pe care ne-o arată cifrele publicate de către Guvern în Monitorul Oficial. Şi acestea ne arată un lucru foarte clar, că Emil Boc şi Elena Udrea au folosit banii din programul de dezvoltare a infrastructurii rurale pentru a alimenta puşculiţa PD-L. Adică, au dat mult mai mulți bani pentru primăriile PD-L decât pentru primăriile PSD sau PNL. Iar mecanismul este foarte simplu: Boc dă bani la acele localităţi unde există firme foarte apropiate de PDL, aceste firme de casă câştigă majoritatea covârşitoare a licitaţiilor şi întorc apoi banii către PDL.

Aveţi datele pentru a susţine aceste afirmaţii?

Categoric. În ultimii 2 ani, primarii PDL au primit mai mulţi bani decât cei ai PSD şi PNL la un loc. Astfel, localităţile conduse de primari PD-L au primit de la guvernul Boc peste 330 milioane de lei, în vreme ce primarii PSD au primit mai puţin de 176 milioane. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care PSD are cu 20% mai multe primării, primarii noştri au depus cu 20% mai multe proiecte, iar proiectele lor au întrunit în general punctaje mai mari decât cele depuse de reprezentanţii PDL.

Reprezentanţii Guvernului susţin că cele mai multe proiecte înscrise în program au fost terminate în comune conduse de primari PSD.

Reprezentanţii Guvernului nu au fost în stare să ne ofere informaţiile oficiale cu privire la banii alocaţi prin OG7, ordonanţa care reglementează Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale. I-am cerut Elenei Udrea, în baza răspunderii ministeriale, să ne trimită informaţii cu privire la felul în care au fost distribuiţi banii pe OG7 de către ministerul pe care domnia sa îl păstoreşte. Nu numai că nu am primit nici o informaţie, dar am fost pasat către Secretariatul General al Guvernului, unde ni s-a transmis că strângerea informaţiilor durează foarte mult. Noi am reuşit să culegem toate aceste date în numai câteva săptămâni.

De unde aţi luat aceste date atunci?

Toate datele care au stat la baza analizei au fost luate din Monitorul Oficial. Noi am cerut Guvernului să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, un raport de impact pentru Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale în care să spună câte proiecte au fost realizate şi câte familii beneficiază în mod real de pe urma acestor investiţii. Pentru că trebuie să ştiţi că acest guvern dă banii numai pentru ţevi. Oamenii trebuie să dea bani din propriile buzunare ca să se poată branşa la sistemele de apă şi canalizare. Am adunat informaţiile, am pus datele cap la cap şi am reuşit să facem o hartă a distribuirii banilor în judeţe. Iar rezultatul este cel pe care îl vedeţi.

Câte localităţi au terminat proiectele până în prezent?

Doar Guvernul ar putea să vă raspundă la această întrebare. Dar Guvernul, deşi are datele, nu vrea să răspundă. Ceea ce vă pot spune este că, în ultimii 2 ani, peste 240 de localităţi nu au mai primit niciun ban pe OG7. Foarte puţine dintre ele au terminat proiectele. Dar, peste 1,2 milioane de oameni trăiesc în localităţi care nu au mai primit de la acest guvern niciun ban pentru apă şi canalizare. Aici nu este vorba numai despre primari şi partide politice. Este vorba despre comunităţi întregi, milioane de oameni pe care actualul guvern îi condamnă la sărăcie pentru singura lor vină de a fi votat altfel decât au dorit Emil Boc sau Elena Udrea. Banii au fost dați numai acolo unde sunt vontanţi PD-L sau UDMR.

Victor Ponta şi Valeriu Zgonea

Ca de exemplu?

Anul acesta, Covasna a primit 12 milioane de lei, iar Constanţa nici măcar 6 milioane. Constanța are aproape de 3 ori mai mulţi locuitori decât Covasna, dar pentru că preşedintele Consiliului Judeţean este de la PSD, judeţul a primit de două ori mai puţin bani. Un alt caz este la Iaşi. În fiecare an de la începutul proiectului, cu o singură excepție, primarii din Iaşi au primit mai puțini bani decât cei din, de exemplu, Dâmboviţa. Iaşiul este considerabil mai mare decât Dâmboviţa, dar pentru că majoritatea primarilor din judeţ sunt PSD, ei au primit constant mai puțini bani pentru proiecte de dezvoltare. Şi exemplele pot continua cu Botoşaniul, Ialomiţa, Suceava şi aşa mai departe. Vă arăt toate cifrele, graficele, nu le-am inventat eu. Datele sunt luate din hotărârile de guvern.

Cum stăm la Dolj?

PSD are 46% dintre primării, primarii noştri au depus 46% dintre proiecte, dar au primit numai 14% din bani. În schimb, primarii PD-L au primit 70% din fondurile alocate pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale. Orice ar spune Boc sau Udrea, sau oricine altcineva de la Guvern, o asemenea discrepanţă nu poate fi justificată în mod obiectiv. Singura explicaţie pentru diferenţa uriaşă între sumele alocate pe localităţi este apartenenţa politică a primarilor.

Dumneavoastră puneţi problema cantitativ, de număr de primării şi număr de proiecte. Nu este însă posibil ca proiectele primarilor PD-L să fi fost mai ample şi să fi solicitat resurse mai mari?

O să vă dau un exemplu edificator pentru ceea ce se întâmplă peste tot în ţară, despre care aţi scris în „Cuvântul Libertăţii”. După cum ştiţi, la noi în judeţ există două comune, Măceşu de Jos şi Măceşu de Sus. Ambele au depus proiecte pentru alimentarea cu apă în sistem centralizat, iar valorile proiectelor sunt apropiate. Singura diferenţă este aceea că Măceşu de Jos este condusă de un primar PSD, în vreme ce Măceşu de Sus de un primar PDL.  Pe 14 martie anul acesta, Măceşu de Jos a primit 1,12 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la alimentarea cu apă. Pe 18 martie însă, Guvernul îşi dă seama că a făcut o eroare şi că a dat banii unui pesedist, îi ia banii primarului nostru de la Măceşu de Jos şi îi dă primarului PDL de la Măceşu de Sus. Este o bătaie de joc, nimic nu poate justifica un asemenea abuz şi, din păcate, astfel de cazuri sunt cu sutele în întreaga ţară.

Câte comune sunt în situaţii similare cu cea de la Măceşu de Jos?

În Dolj, 15 localităţi nu au primit niciun ban în ultimii 3 ani. Niciuna dintre aceste comune nu a finalizat proiectele pe care le-a depus şi nici una nu este condusă de vreun primar PDL. La Ostroveni, unde este primar Gheorghe Oprescu, vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Dolj, nu s-a alocat niciun leu în ultimii doi ani pentru cele două proiecte, alimentare cu apă şi bază sportivă. Puţurile sunt colmatate, au acumulat şi datorii. La Calopăr, Rojişte, Ghidici, Bratovoieşti, aceeaşi situaţie. La Valea Stanciului, au datorii de 7 – 8 miliarde de lei vechi. Nu s-a alocat niciun ban pentru alimentarea cu apă. A trimis primarul adrese peste adrese, la toate instituţiile. Un consilier de stat al premierului Boc i-a dat asigurări scrise, oficiale, primarului nostru că va primi banii pentru alimentarea cu apă. Evident au fost numai minciuni, comuna nu a primit nici până astăzi banii promiţi. Să vă uitaţi în HG nr. 1307/2009, HG nr.977/2010, HG nr. 1328/2010, HG nr. 192/2011, Valea Stanciului nu apare.

Când vor fi terminate toate aceste proiecte?

Programul trebuia iniţial finalizat în 3 ani, adică în 2008. În 2009, perioada de finanţare a fost prelungită pentru încă 7 ani. Până acum a fost cheltuit 1 miliard de dolari în cadrul proiectului. Şi care este rezultatul? Avem sute de şantiere nefinalizate în toată ţara, şantiere care generează cheltuieli suplimentare de la bugetele locale pentru conservarea lucrărilor, ceea ce duce la blocarea financiară a primăriilor pentru facturi neachitate. Adică, în loc să ajute, Guvernul face mai mult rău, pentru că le-a interzis primăriilor să mai iniţieze alte proiecte de investiţii până la finalizarea celor începute, proiecte începute pentru care acelaşi Guvern refuză să le aloce finanţare. Este o bătaie de joc, iar cei care suferă sunt oamenii.

Ce poate face PSD în această situaţie?

Noi am cerut Guvernului să oprească imediat alocarea fondurilor bugetare pe criterii politice. Şi cred sincer că a venit timpul să oprim toată nebunia asta. Eu voi susţine în PSD modificarea legislaţiei pentru a lăsa mai mulţi bani şi mai multă putere de decizie la nivelul comunităţilor şi al primarilor. În felul acesta vom ştii că, de-acum înainte, banii nu vor mai fi împărţiţi în funcţie de culoarea politică a primarului şi că nu vor mai exista comunităţi întregi condamnate la sărăcie pentru opţiunile lor politice.

 

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui sa va intereseze mai mult castigarea alegerilor viitoare.Trebuie gandita o strategie de anihilare a fraudarii alegerilor de catre PDL si Basescu.Ei pe asta mizeaza ca vor ramane la putere,pe fraudare.Apoi dupa 2012,apucati-va de treaba si duceti tara acolo unde se cuvine sa fie,in randul tarilor din UE.Scapati tara de capusile pdl-iste,ce au secatuit tara.

Comments are closed.