Un eveniment cultural „Trăirile Doamnei Marincu”… testament peste veacuri

0
457

Muzeul de Artă Calafat „Palatul Marincu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Calafat, Uniunea Scriitorilor din România, filiala Craiova (USR), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Tudor Arghezi” Oltenia (UZPR), Asociația „Suflet Oltenesc” și  Periodicul Național „Rațiunea” lansează în data de 16 aprilie 2022, ora 11,00 filmul documentar „Trăirile Doamnei Marincu”, realizat de către regizorul George Obrocea. Acest documentar reconstituie cioburi de istorie locală și națională, în care familia Marincu a avut un rol determinant. Distinsa doamnă Florentza Marincu și-a asumat misiunea de a ține aprinsă flacăra românismului, indiferent de prigoanele la care a fost supusă în toată perioada comunistă. Ne-a învățat, ca nimeni alta, ceea ce înseamnă noblețea într-o lume prea obosită să-și revendice rădăcinile.  Regăsim în acest film o frescă a societății românești contemporane, în care adevărul, binele și frumosul înving, chiar dacă suntem loviți de furtunile năpraznice ale barbariei care zace în adâncurile ființei umane. Testamentul Domniei Sale este acela de a promova printr-o formă de rezistență morală un cod de valori ale acestui popor, care trebuie transmis generațiilor viitoare spre a ne salva.

Ne-au emoționat evocarea unor personalități ale societății românești, care s-au adunat în jurul doamnei Florentza Marincu, precum: Majestatea Sa Regele Mihai I al României, Majestatea Sa Principesa Ana, Simona Vrăbiescu Kleckner, Rudy Kleckner, Alexandru Toma Firescu, Paul Rezeanu, Vladimir Iliescu, Ion Zamfirescu, Tudor Nedelcea, George Popescu, etc.

Iubitorii de frumos sunt invitați să participe la acest eveniment cultural dedicat memoriei distinsei și nobilei doamne Florentza Georgetta Marincu, un model al societății contemporane pentru care Calafatul a reprezentat spațiul sacru al regăsirii identității sale, indiferent unde au purtat-o pașii vieții.

Evenimentul se va desfășura în sala Muzeului de Artă Calafat „Palatul Marincu”, palat care a fost donat comunității de către unchiul său, Ștefan Marincu, primar al Calafatului.

Ionuț Adrian Pătularu