Cristian Marian Becheanu, „îngerul salvator” din Segarcea / „Cel mai curajos oltean” vrea să devină pompier

2
5339

Povestea salvării lui Gabriel Ruiu, copilul de 3 ani din Segarcea căzut sâmbătă într-o fântână din curtea locuinţei familiei sale, s-a încheiat cu bine. Micuţul a ajuns, ieri, în sânul familiei. Acasă îl aşteptau frăţiorul său mai mare, Andrei, rudele, dar şi „îngerul salvator”, Cristian Marian Becheanu, tânărul de 14 ani care a intrat după el în fântână şi l-a scos la suprafaţă. Modest şi deloc vorbăreţ, Cristi, cum îi spune toată lumea, l-a luat în braţe pe Gabi, l-a pupat şi a spus că nu i se pare că a făcut mare lucru. Şi, mai ales, că nu i-a fost frică deloc. Toată atenţia de care se bucură acum pare să-l stânjenească, mai ales că nu este învăţat aşa. N-a avut o viaţă prea uşoară, a fost obişnuit să se descurce singur, iar acum s-a hotărât că se va face pompier când va creşte, pentru că vrea să fie, în continuare, un salvator profesionist. Gestul său, care a impresionat o ţară întreagă, l-a făcut erou. Eroul unei comunităţi care avea nevoie şi de un exemplu bun, venit, acum, de la o mână de om, însă cu un suflet mare.

Felicitat, la școală, de colegi și profesori

Bucurie mare, dar şi emoţie, ieri, în casa familiei Ruiu, din Segarcea. Aceeaşi casă care sâmbătă, la orele prânzului, era plină de oameni tensionaţi, cu sufletul la gură, aşteptând o soluţie salvatoare pentru ca micuţul Gabriel Ruiu, de 3 ani, care căzuse într-o fântână din curtea casei să fie scos afară. Gabriel a fost externat, ieri, şi părinţii săi l-au adus acasă. După ce au plecat de la spital, s-au oprit la un magazin şi i-au cumpărat o bicicletă micuţului. În Segarcea îi aşteptau rudele, au venit şi naşii lui, înlăcrimaţi şi încărcaţi cu daruri, dar şi Cristian Becheanu, tot un copil şi el, la cei 14 ani pe care îi are, dar care a avut suficient curaj să intre în fântână şi să-l salveze pe Gabriel.

Cristi venise de la şcoală – este elev în clasa a VII-a la Şcoala Generală din Segarcea – şi pentru că, de sâmbătă, prin localitate nimeni nu mai vorbeşte decât despre ceea ce a făcut el, normal că şi la şcoală a fost tratat ca un erou. „Am făcut poze cu colegii şi cu doamnele. M-au primit bine, ce să spun… Şi colegii, şi doamnele m-au felicitat…”, povesteşte Cristi, cel mai încântat fiind de atenţia pe care o primeşte din partea fetelor, a colegelor, în urma gestului său. L-a pupat pe Gabriel când l-a văzut, s-a jucat cu el puţin, apoi s-a aşezat în curte, de-o parte, lăsând rudele să se bucure de prezenţa micuţului.

„Copilul ăsta… e tot un suflet”

Mai multe despre Cristi ne-a povestit mătuşa sa, Ecaterina Stanciu. N-a avut o viaţă prea uşoară, mai ales în ultimii ani, de când l-a părăsit mama. „A rămas aici, cu taică-său. Mai are un frate, mai mare, de 21 de ani, şi stau toţi cu bunicul lui. I-a lăsat şi a plecat (n.r. – mama lui Cristi). E prin Cerăt, s-a măritat acolo. Copilul ăsta, ce să spun… E copil bun… Da’ n-a avut cine să se ocupe de el mai mult şi să-l pună să înveţe carte. E puţin mai neastâmpărat, dar e tot un suflet. Ce s-a întâmplat acolo, cu salvarea celui mic, e minune dumnezeiască, iar Cristi a avut curaj să intre după el. În rest, ce să vă mai spun… Sunt o familie modestă, trăiesc din pensia celui bătrân, că tatăl lui Cristi a rămas de curând fără servici. El e om muncitor, dar asta e… Acuma, ne bucurăm pentru ei. Toată lumea pe aici numa’ despre asta vorbeşte şi chiar suntem mândri de Cristi”, a spus Ecaterina Stanciu.

„Nu mi-a fost deloc frică!”

Agitat şi plimbându-se de colo-colo, Cristi Becheanu ne povesteşte în cele din urmă cum a decurs salvarea prietenului său: „Eram la teren, la fotbal, şi am văzut elicopterul. Am auzit ce s-a întâmplat şi am venit de acolo cu un prieten să ne uităm şi noi. Vorbeau că trebuie să intre cineva în fântână şi am zis că eu am curaj să intru. Întâi nu m-au lăsat…”. Viceprimarul oraşului Segarcea, Nicolae Tutunaru, îl întrerupe râzând: „Daaa… Păi au fost vreo trei care au zis şi ei că sunt dispuşi să intre după Gabi. Dar când s-au uitat în jos, în puţ, s-au răzgândit… A rămas doar el…”.

Cristi Becheanu reia povestea: „Doamna doctor de la SMURD a zis că nu mă lasă. Până la urmă însă, pentru că trecea timpul şi oamenii de pe aici făceau gălăgie, m-au lăsat. Întâi m-au băgat într-un tub din ăla scos din fântână, să vadă dacă am loc. Apoi am făcut o probă în copac. M-au legat de picioare şi de mijloc şi m-au lăsat în fântână. Gabi mi-a dat mânuţele şi l-am ridicat. Nu mi-a fost deloc frică…”, a încheiat băiatul.

Cea mai mare bucurie a lui Cristi a fost că, după ce s-a liniştit toată lumea şi Gabriel era în drum spre spital, pompierii l-au plimbat cu autospeciala. „A fost singura mea dorinţă. Mi-a plăcut mult. Cu siguranţă o să mă fac salvator… pompier”, se corectează imediat băiatul.

Băiatul, premiat pentru curaj

Vizibil emoţionat, tatăl micuţului Gabriel, Nicolae Ruiu, îl ia la un moment dat în braţe pe Nicolae Becheanu, tatăl lui Cristi. „Noi suntem prieteni. Că doar ne ştim de mult. Nu pot decât să le mulţumesc pentru tot… Cristi mi-a adus mie o fericire foarte mare pentru că mi-a salvat copilul. Nu mai am cuvinte”, spune Nicolae Ruiu. Tatăl salvatorului e mândru de fiul său: „Eu sunt foarte, foarte mândru… Şi doamnele m-au chemat la şcoală, toată lumea mă opreşte să mă felicite…”.

Duminică seara, în Sala Polivalentă din Craiova, prefectul de Dolj, Marius Deca, i-a înmânat lui Cristian Marian Becheanu distincţia de „Cel mai curajos oltean”, băiatul fiind aplaudat de 4.000 de oameni. În plus, astăzi, tânărul va ajunge din nou la Craiova, o altă festivitate de premiere urmând să se desfăşoare în Sala Mare de şedinţe a Prefecturii. Reprezentanţii instituţiei au anunţat că vor fi premiaţi Marian Cristian Becheanu – elevul din Segarcea care a avut curajul să intre în fântână şi să îl salveze pe copilaşul de trei ani, lt. col. Mazilu Cătălin- comandatul secţiei de pompieri Segarcea şi cpt. Nedelea Cristian – comandant adjunct secţia de pompieri Segarcea.

Reprezentanţii Primăriei Segarcea spun că au pregătit şi ei ceva special pentru Cristi, mai ales că se apropie Paştele, iar pe 28 aprilie este şi ziua lui de naştere.

2 COMENTARII

  1. Felicitari Criti esti nascut in aceiasi zi cu mine,dar nu si anul,or cum ai dat dovada ca taurii sunt curajosi inca odata felicitari

  2. Am 71 de ani,dar am lacrimat pentru curajul deosebit al lui Cristi,privind reportajele dela TV.Sa-i dea dumnezeu sanatate si sa fie ajutat de primaria Segarcea,sa-si continuie studiile; sa nu-l uite,pentru ca merita ce este mai bine pentru el.Cred ca pentru curajul sau de copil necajit,oare nu se poate sa fie ajutat cu o pensie viajera ?

Comments are closed.