Acţiuni în trei judeţe pentru destructurarea unor grupări de crimă organizată

0
248

Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată au desfăşurat, ieri, două acţiuni de amploare în cadrul cărora au descins la 26 de locuinţe din judeţele Dolj, Mehedinţi şi Olt, mai multe persoane fiind ridicate pentru audieri. Unul dintre dosare, coordonat de procurorii DIICOT – BT Olt, a vizat destructurarea unui grup care se ocupa cu falsificarea de documente, în timp ce în a doua cauză cercetările, desfăşurate sub coordonarea procurorilor DIICOT – BT Mehedinţi au avut în vedere destructurarea unui grup cu preocupări pe linia criminalităţii informatice.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Olt au organizat, ieri dimineaţă, o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, ce avea ca principală activitate contrafacerea de acte de identitate şi permise de conducere de provenienţă bulgară. Din investigaţile oamenilor legii a reieşit că în perioada 2010 – 2011, membrii grupării, cu sprijinul unor cetăţeni bulgari, au falsificat mai multe cărţi de identitate şi permise de conducere, pe care ulterior le comercializau pe raza judeţelor Dolj şi Olt, contra unor sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. Cu sprijinul poliţiştilor Serviciului de Intervenţie Rapidă Olt, al Poliţiilor oraşelor Piatra Olt, Potcoava şi Posturilor de Poliţie Valea Mare, judeţul Olt şi Coţofenii din Faţă, judeţul Dolj, precum şi al jandarmilor de la IJJ Olt, au fost efectuate 11 percheziţii domiciliare. În Craiova, oamenii legii au descins la locuinţa lui Marin Udrea, de 41 de ani, un alt echipaj ajungând, simultan, în comuna Coţofenii din Faţă, acasă la Gică Găman, de 24 de ani, suspectat că ar fi unul dintre liderii grupării, celelalte percheziţii defăşurându-se în oraşul Piatra Olt şi localitatea Potcoava, judeţul Olt.

În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au găsit şi ridicat 12 permise de conducere şi 10 cărţi de identitate false de provenienţă bulgară şi italiană, xerocopii ale documentelor de identitate false, 20.307 lei, o mahmudea din metal de culoare galbenă, un HDD, un radiocasetofon, trei săbii cu teacă de diferite dimensiuni, registre cu facturi, adeverinţe de primire şi plată şi 25 file CEC. În urma probatoriului administrat, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt, care au coordonat operaţiunea, a început urmărirea penală împotriva lui celor doi doljeni, Gică Găman şi Marin Udrea, dar şi împotriva lui Ciucurel Radu, Laurenţiu Mihai, Ion-Gomanu Toma, Irinel Adam, Sîrbu Mihai, toţi din oraşul Piatra Olt, Viorel Brînduşa, Viorel Rădulescu, Codruţ Mitulescu şi Ion Toma, toţi din localitatea Potcoava, judeţul Olt. În plus, au fost emise mandate de aducere pe numele altor 8 persoane, membri ai aceluiaşi grup infracţional, care au fost ridicaţi pentru audieri. În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni, contrabandă calificată, deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals privind identitatea şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Suspecţi de fraude informatice “săltaţi” în Mehedinţi

Tot ieri dimineaţă, poliţişti ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, IPJ Mehedinţi, SRPT Craiova – Serviciul Teritorial Mehedinţi şi ofiţeri DGIPI au efectuat, simultan, 15 percheziţii domiciliare la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale organizate din municipiul Drobeta Turnu Severin şi comuna Şimian, judeţul Mehedinţi, specilizată în comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice. În urma descinderilor au fost găsite şi ridicate în vederea cercetărilor, trei laptop-uri, 10 computere, 200 CD/DVD, 4.650 de euro, 20 de telefoane mobile, 40 de cartele SIM, două pistoale cu bilă, 20 de stick-uri de memorie şi 20 carduri bancare. Şapte persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, pentru audieri, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, deţinerea fără drept a unui program informatic sau cod de acces în scopul săvârşirii unei infracţiuni de natură informatică, înşelăciune informatică, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.